Вероятно всеки е чувал за многобройните здравословни ползи от рибеното масло и омега-3 ненаситени мастни киселини. Написаното за тях никога не е достатъчно, тъй като те са едни от най-важните градивни елементи за здравето и често липсват в диетата на съвременния човек.

Какво представляват омега-3 мастните киселини? 

След като ви запознахме с първата част от съвети на фитнес инструктора Станимир Михов, продължаваме да представяме здравословните ползи от приема на омега-3 мастни киселини и рибено масло.

5. Помага за здрав сън

Здравият сън е една от основите за поддържане на оптимално здраве (и на добре изглеждащо тяло). Ниските нива на DHA, също са свързани с по-ниски нива на хормона мелатонин, който помага на тялото да се отпусне и да заспи. Проучванията показват, че приемът на рибено масло увеличава качеството на съня при деца и възрастни.

6. Омега-3 може да помогне при отслабване

Няма как да отслабнете значително без физическо натоварване или здравословно хранене. Ако обаче добавите хранителни източници на Омега-3 мастни киселини, то имате възможност да ускорите процеса допълнително. Омега-3 мастните киселини са известни и с това, че намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировъчна програма и редуцират натрупването на мазнини в тялото.

Снимка: iStock

7. Допринася за красива кожа

Рибеното масло генерира увредените кожни клетки отвътре, благодарение на способността си да възстановява клетъчните мембрани. Има силен противовъзпалителен ефект и съответно намалява зачервяването и прави кожата ни по-красива. Често се препоръчва като хранителна добавка при акне.

8. Укрепва имунната система

Храна, богата на Омега-3 мастни киселини, може да увеличи активирането и броя на B-клетките в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията. Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението.

9. По-бързо възстановяване

Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да се възстановявате по-ефективно и така да постигнете повече от тренировките си.

10. Допълнителен източник на витамини и минерали

Освен всичко останало, Омега-3 мастните киселини съдържат цял комплекс от витамини и минерали. Изключително ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, както и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.

Очаквайте трета част на здравословните ползи от омега-3 мастните киселини и рибеното масло!