Водеща организация за общественото здравеопазване в Обединеното кралство предлага върху бутилките и кутиите с алкохол да се поставят предупреждения, подобно на надписите върху кутиите с цигари.

Идеята е новите етикети да уточнят силата на всяка напитка и рисковете от превишаване на препоръчителната граница, включително за бременните жени и шофьори. 

Организацията настоява и върху етикетите да се посочват калориите, които съдържа алкохолната напитка. Според тях това ще изиграе огромна роля върху избора на потребителите, особено сред най-младите и подрастващите.   

Снимка: RSPH

"Да пием с приятели или семейство е нещо, което много ни харесва. Въпреки това потенциалните последици за здравето от консумацията на алкохол са по-сериозни, отколкото много хора осъзнават. Нашето изследване демонстрира потенциалния принос за по-добро етикетиране, за по-здравословна култура на пиене, особено за по-младите и по-необлагодетелстваните хора, за които ясната здравна информация ще е много ценна", се казва в официалното изявление от Британската кралска организация за опазване на общественото здраве.

Снимка: RSPH

Това ще е от помощ и за британските шофьори. Понякога е трудно да се прецени какво количество алкохол би било в нормите според регулацията на закона, така че един етикет би могъл да ги улесни изключително много. Особено младите водачи на пътя, които още са в процес на ориентиране.

Така новите етикети ще помогнат и за това да има по-малко нарушители и глоби поради недостатъчната информираност. На практика, това би изглеждало така:

Снимка: RSPH

Снимка: RSPH

Снимка: RSPH

Какво мислите за идеята етикетите да дават яснота на потребителите за последствията от алкохола върху здравето? Споделете в коментарите под статията!