...много богат - на калории. Какво тогава да изберем към следобедното си кафе? Не лесно решение предвид желанието ни да поддържаме тънката си талия фина. В името на сладостта към живота, проучихме и сега знаем, кои са деликатесите, които не само ще ни доставят удоволствие на небцето, но и няма да ощетят фигурата ни. 

#Бадемови бишкоти – най-малко нездравословни
Тези топящи се в устата, меки и сладки, италиански изобретения, спокойно могат да оглавят списъка с най-малко нездравословните храни, предлагани в заведенията. При съдържание от 155 калории на парче, бадемовите бишкоти се оказват с калории наполовина по-малко от калориите, съдържащите се в други сладки изделия като бисквитите, шоколада и сладкишите с маслено тесто. Също така, в сравнение с кифлите, тортите и други сладкиши, бишкотите съдържат 4 пъти по-малко количество захар. Освен това профилът на хранителните вещества е много по-добър при бишкотите, отколкото при бисквитите например, просто защото бишкотите представляват обикновена смес от брашно, захар и масло + щедра порция от нарязани бадеми, богати на фибри, витамини и минерали.

#Кифли с трици – някъде по средата
Средно една кифла включва 400 калории, и това, разбира се, няма как да бъде вариант за нискокалоричен избор. Но е напълно възможно да ограничите калориите, ако изберете кифла от пълнозърнесто брашно и/или трици. Това гарантира нейното по-високо съдържание на фибри и протеини, и като цяло по-ниското съдържание на захар в сравнение с кифлите, направени от обикновено бяло брашно.

#Сладкишите – какво да кажем за тях
Сладкишите имат по-малко ползи за здравето, отколкото бишкотите и кифлите. Всички сме наясно, че за приготвянето на един сладкиш е необходимо огромно количество масло (или маргарин, което е още по-лошо). За разлика от бисквитите или кифлите, при сладкишите е невъзможно добавянето на достатъчно овес, ядки или пълнозърнесто брашно, които да повишат съдържанието на протеини и фибри. Знаете ли, например, че само едно парче сладкиш съдържа цели шест супени лъжици захар. Не се заблуждавайте, че сладкишите със сушени плодове са по-здравословен вариант – процесът на дехидратация концентрира захарта, което ги прави около четири пъти по-сладки от техния еквивалент, включващ в състава си пресни плодове.

#Тортите – повечето от тях са нездравословни
Тортата може да бъде вкусна, но едва ли ще ви помогне в борбата с килограмите. Не случайно тя се нарежда и на последно място в списъка с най-малко нездравословните храни, предлагани в заведенията тип бар/кафе. Обикновено едно стандартно парче торта съдържа около осем супени лъжици захар и 380 калории. Това прави тортата пъти по-нездравословна от всеки друг тестен сладкиш.