Случвало ли ви се е да си сипете чаша каберне и да отпиете от нея с мисълта, че това е добре за сърцето ви? Тази идея разпространена още от края на 80-те години и е позната като "френския парадокс". Друг аргумент ЗА положителния ефект на червеното вино върху сърцето произтича от факта, че средиземноморската диета, която е приета като хранителен режим за предотвратяване на сърдечни атаки и инсулти, се отличава с червено вино. Но има ли доказателства за всички тези твърдения?

Всеизвестен факт е, че французите са любители на сиренето и други богати на мазнини храни. "Френският парадокс" идва от това, че ниските нива на сърдечно-съдови заболявания сред французите, могат да се обясняват с пиенето на червено вино. Но доказателствата, че пиенето на червено вино (или алкохол като цяло) може да помогне да се избегнат сърдечно-съдови заболявания, са доста слаби, казва д-р Кенет Мукамал, от Медицинския център на Бет Израел Диаконес, Харвард. Всички проучвания показват, че хората, които пият умерено количество алкохол, имат по-ниски нива на сърдечни заболявания. Те обаче не могат да са доказателство, а само асоциации.

Умереното пиене, което се определя с една напитка на ден за здрави жени и две напитки на ден за здрави мъже, е считано за безопасно. Но здравните ефекти на алкохола не са тествани в дългосрочен процес...

От виното или от здравословния навик покрай него
Някои проучвания предполагат, че виното е по-добро за сърцето от бирата или твърдия алкохол, според други не е така. В много случаи е трудно да се разграничи дали навикът да пиеш една чаша вино с хубаво ястие (като здравословен навик) от самият избор на алкохол – понякога изградените навици около приемането на виното имат ефект около здравословното състояние, а не виното. Така "френският парадокс", може да не е чак толкова парадоксален. Факторите, различни от виното, могат да са причини за здравословното състояние на французите, както и по-ранното докладване на смъртните случаи от сърдечни заболявания от френските лекари. Освен това нивата на сърдечни заболявания в Япония са по-ниски, отколкото във Франция, а японците пият доста бира и спиртни напитки, но едва ли посягат към червеното вино.

Съставката Resveratrol
Какво ще кажете за полифенолите в червеното вино, които включват Resveratrol, който е силно рекламиран като сърдечно-защитна и антиейдж добавка? Изследванията върху мишки са доста убедителни, но има нулеви доказателства за ефект върху хората, които приемат добавки с него. Според експерти, ще трябва да пиете от сто до хиляда чаши червено вино дневно, за да получите количество равно на дозите, които подобряват здравето на мишките. Също така проучването от 2014 г. върху хора, живеещи в италианския регион Chianti, чиито диети са естествено богати на Resveratrol , не установи връзка между нивата на съставката (измерена чрез разграждане на пробите в урината) и честотата на сърдечни заболявания, рак или смърт. Що се отнася до средиземноморската диета, не е възможно да се разбере дали червеното вино е важна част от причината, поради която този стил на хранене спомага за намаляване на сърдечните заболявания.

Обобщено: ако ви харесва червеното вино, не забравяйте да се ограничите до умерени количества. Не забравяйте, че от началото на 65-годишна възраст мъжете трябва да ограничат употребата на алкохол до не повече от една напитка на ден, според Националният институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм и Американското гериатрично общество. И все пак промените, които настъпват с възрастта – като намалената способност за метаболизиране на алкохола, правят по-високите количества алкохол рискови независимо от пола. А здравословният начин на живот и умерените количества са полезни не само за сърцето ви.