В последните години една, непозната до момента на западния свят японска напитка, започна да се разпространява извън пределите на Азия – зеленият чай Матча. През 2015 г. тя придоби особено голяма популярност в сферата на западната диетология. Известна като здравословна алтернатива на кафето еспресо, чаят Матча е сред малкото естествени напитки, чрез чийто свойства ободряват без да вредят на организма.

Чаят съдържа голямо количество антиоксиданти и витамини. Само за сведение, той има 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките – все признати суперхрани.

#На какво се дължи отслабващият ефект на чай Матча?
Сред елементите, изграждащи състава на чай Матча, е EGCG (епигалокатехин галат) – антиоксидант, който стимулира метаболизма и спира растежа на мастните клетки. Същото съединение се намира в изобилни количества и в китайския оолонг чай, както и в ябълките.

Докато кафето може да дестабилизира нивата на кръвната захар и да доведе до повишаване на теглото, то подобни рискове при консумацията на чай Матча не съществуват, категорични са специалистите.

След експеримент, проведен през 2000 г., при който, в рамките на една седмица, ежедневно били инжектирани определени дози EGCG в кръвта на лабораторни мишки, учените установили загуба на теглото на гризачите до 21%.

Резултатите от проучване, участниците, които пиели екстракт от Матча в продължение на 12 седмици, ежедневно губели два пъти повече калории от тези, които не са консумирали от зелената напитка.

Някои от тях са свалили близо 7 кг само за три месеца, след включването на чай Матча като заместител на сутрешното кафе. 

#Какво всъщност представлява чаят Матча?
За разлика от другите зелени чайове, при пиенето на Матча се консумират листата. Тази е причината Матча да съдържа по-високи концентрации на катехини и витамини. Наричат го още "новият зелен сок" и "чаят на чайовете". Буквалният му превод от японски гласи "смлян чай", защото се приготвя от стрити на фин прах млади листа зелен чай тенча.

Интересното при него е, че не се прецежда и има почти неонов цвят. Класическата японска чайна церемония задължително започва с него.

Японски и китайски будистки монаси са го пиели в продължение на векове. До ден днешен в чаша топла вода те смесват около ½ ч.л. фин прах листа, който с помощта на бамбукова пръчка се разбърква до получаването на приятно пенлива текстура. Така приет чаят е много по-пълноценен в сравнение с приготвения чрез накисване на пакeтче, уверяват експертите.

#Колко пъти на ден да консумираме Матча?
Ако искате да отслабнете с чай Матча, препоръката на Паскуела е да консумирате една до три чаши максимум на ден, но не и повече.

Ако сте чувствителни към кофеина, пийте Матча не по-късно от 14.00 часа, за да не ви попречи на съня, съветва още тя. За да се отървете от излишните килограми с помощта на чай Матча обаче, не забравяйте да ограничите максимално калоричните и нездравословни храни.