Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечението на много здравословни проблеми. Коренът на растението джинджифил присъства в редица рецепти, като може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. След като вчера ви запознахме с 8 здравословни ползи от джинджифилa, представени от фитнес инструктора Станимир Михов, време е да опитаме лесна рецепта с чай от джинджифил.
Хранителна стойност на джинджифила
В 100 грама пресен корен от джинджифил се съдържат:
- 79 калории;
- 17,86 гр. въглехидрати;
- 3,6 гр. диетични фибри;
- 3,57 гр. протеин;
- 0 гр. захар;
- 14 мг. натрий;
- 1,15 гр. желязо;
- 7,7 мг. витамин С;
- 33 мг. калий.
В състава му има и витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина и други.
Рецепта за чай от джинджифил
Най-разпространеният начин за консумация на джинджифил е като чай. Ето една лесна и бърза рецепта за чай от джинджифил с лимон.
Съставки
- Сок от половин лимон;
- Корен джинджифил;
- 1 чаша вода (250 мл.);
- Пчелен мед (по желание).
Начин на приготвяне
- Загрейте чаша вода и точно преди да кипне, сложете в нея джинджифила;
- Варете на тих огън за няколко минути, преди да свалите съда от котлона и да добавите към сместа лимоновия сок;
- Разбъркайте добре. Добавете малко пчелен мед по желание;
- Консумирайте преди хранене.
Преди да започнете да си приготвяте чай или други рецепти с джинджифил, трябва да имате предвид следните неща:
- Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила;
- Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън;
- Имайте предвид, че джинджифилът е с леко пикантен вкус, затова е най-добре към рецептите да добавяте и малко пчелен мед;
- Можете да си приготвите черен или зелен чай и към тях да прибавите джинджифил. Препоръчва се, особено ако сте на диета за отслабване;
- Желателно е, когато си варите джинджифилов чай, да го прецеждате преди консумация, тъй като билката е доста ароматна и вкусът ѝ може да стане натрапчив.
- Красотата на джинджифила се състои в това, че този скромен на вид корен има толкова широко приложение и може да бъде употребяван като добавка към почти всеки вид храна.
Оптимален прием на корен от джинджифил
Важно е да се уточни колко е най-оптималният прием на корен от джинджифил.
За деца между 2-6 години - не трябва да консумират над 2 мг корен от джинджифил на ден. Колко точно ще може да приеме дете зависи до голяма степен от личното му тегло, но винаги се препоръчва консултация с лекар.
За възрастни - не се препоръчват над 4 г джинджифил дневно.
По време на бременност - не се препоръчва повече от 1 г корен от джинджифил дневно. Обикновено се препоръчва майки да приемат около 250 мг джинджифил 3-4 пъти дневно, за да се редуцират симптомите на гадене по време на самата бременност.
Джинджифилът не се препоръчва в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта. Коренът на джинджифил може значително да намали и кръвната захар и кръвното налягане, когато се използва заедно с лекарства за диабет или лекарства за високо кръвно налягане.