В книгата ‘’ Вкусът, ползата и изкуството на естествената ферментация’’ Сандор Елис Катз нарича армеевата чорба ‘’рядък деликатес и съвършен тоник за храносмилателната система’’.

Героят на Вазов, Квасников, гръмко казва: ‘’ Бабата нека си пие армеева чорба: хем стомаха оправя, хем не опива.’’ Българската кулинарна традиция и народна медицина използват киселото зеле и киселата ферментирала зелева чорба като храна и лекарство през зимните месеци. Това не е случайно – в момента киселото зеле жъне невиждан и заслужен успех по целия свят.

Ако на балкона или в мазето си имате малко бидонче от ценната храна, знайте че сте богати – в Северна Америка малко бурканче естествено ферментирало кисело зеле се продава за дестина долара.

Киселото зеле спада към т.нар функционални храни – т.е. не само ни снабдява с енергия, но и съдържа съставки които помагат в превенцията или лечението на конкретни заболявания. Уникалните свойства на киселото зеле удаваме на два основни компонента – зелето само по себе си, заедно с целия род кръстоцветни, е в редиците на супер храните – защитава от стареене, възпалителни процеси, ракови заболявания.

Вторият компонент е процесът на лактоферментация, чрез който се получава киселото зеле – бактериите консумират естествено съдържащите се захари в зелето и отделят млечна киселина, етанол и въглероден диоксид.

Така един много полезен зеленчук, подложен на естествена ферментация, се обогатява с пробиотици, а съдържащите се в зелето фибри, ензими и витамини – А и С – стават много по-лесни за усвояване.

Може би си мислите, че пробиотикът, който купувате от аптеката съдържа живи бактерии, но те са в пъти по-малко от броя им в киселото зеле и други естествено ферментирали продукти. Поради различните качества на зелето, въздухът и водата, е трудно да се получат точни цифри за броя на живите бактерии във ферментиралите храни, но много източници сочат от милиард до няколко трилиона само за 30 гр. кисело зеле. Някои от бактериите, намиращи се в киселото зеле са Lactobacillus plantarum, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus brevis, Leuconostoc mesenteroides.

Едно от изследванията, които разгледах, идентифицира повече от десет различни видове бактерии.

Киселото зеле е доказан във времето и традициите начин да си доставите фибри, храносмилателни ензими, пробиотици и витамини във сезона, когато пресните зеленчуци са много оскъдни. Положителният ефект на пробиотиците върху чревната лигавица и повишаването на имунитета е добре изследван.

Все повече функционални лекари препоръчват кисело зеле и други ферментирали продукти, като кефир и кисело мляко, за здравето на храносмилателната и отделителната система, за предпазване от алергии, автоимунни заболявания, лечение на акне и др.

В българската народна медицина армеевата чорба се използва за тоник при язва и гастрит, както и за облекчаване на симптомите на махмурлук, грип, настинка.

От гледна точка на диетите за намаляване на теглото, киселото зеле е чудесна храна с ниско съдържание на калории, която засища за дълго – препоръчвам ви я от сърце.

Предлагам ви две идеи за салати с кисело зеле! Да ви е сладко!

Салата с кисело зеле, джинджифил и водорасли

За 4 порции:

4 чаши кисело зеле, накълцано
½ чаша накиснати водорасли (араме, уакаме)
6 см корен джинджифил
Сусамово олио
Сусамово семе

Накиснете водораслите за 20 минути в топла вода. Отцедете. Накълцайте ситно и смесете с киселото зеле и ситно настъргания джинджифил. Овкусете с малко сусамово олио и оставете да преседи поне 1 час за да се смесят вкусовете. Декорирайте със сусам преди сервиране.

Бележка: ако не харесвате водорасли, заменете ги с пресен спанак или китайско зеле

Кисело зеле с ряпа и морков

За 4 порции

2 чаши накълцано кисело зеле
1 чаша настъргано червено цвекло
1 чаша настъргана черна ряпа
½ червен лук, накълцан на ситно
Зехтин и сол на вкус

Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Овкусете със зехтин и сол. Оставете да преседи поне 30 минути преди консумация.

Със съдействието на
www.artofrealfood.com