Причините са здравословни, полезни и вкусни. Тези от нас, които искат да свалят излишните килограми преди лятото, не бива да отстраняват картофите от редовното им меню.
#Заредени са с много витамини и минерали
Картофите са мултивитаминозна храна, стига да не ги превърнете в пържени. Тогава, под въздействието на топлинната обработка с мазнина, те губят огромна част от ценните си качества. Консумирани печени, варени или задушени, картофит притежават богато хранитено съдържание. В състава им влизат: витамини В6, С, Е, бета-каротин, желязо, манган, магнезий, протеини и фибри. Един картоф например е два пъти по-богат на калий от един банан. Когато картофите са млади и пресни, експертите съветват да се консумират заедно с ципата. Именно в нея е концентрирана голяма част от така полезните влакнини, витамини и минерали.
#Оказват релаксиращо въздействие
Благодарение на високите нива на магнезий и на витамини от групата В, картофите оказват успокояващо въздействие. Ето защо, ако сте подложени на стрес или ви обземе чувство на безпокойство и тревога, порция с картофи не само ще ви насити, но и ще ви отпусне.
#Подпомагат добрия метаболизъм
Картофите са полизахарид, който действително може да помогне за намаляване на теглото. Благоприятстват доброто храносмилане, регулират метаболизма и така се превръщат в добър помощник в борбата с излишните килограми.
#Притежават подмладяващ ефект
Благодарение на високото си съдържание на витамините С и Е, картофите се оказват великолепна храна за... подмладяване. Те са изключително богати на антиоксиданти и са една от малкото храни, съдържащи витамините С и Е, чието комбинирано предотвратява появата на бръчки и предпазва зрението и паметта.
#Универсални лечители са
Сладките картофи, особено оранжевите (батати), изобилстват на бета-каротин, който поддържа здрава кожата, очите и белите дробове и заедно с витамин С укрепват имунната система. Като добавим и концентрацията на още ценни за организма витамини и минерали в тях, с ръка на сърце можем да нарежем картофите универсални лечители.
Важно! Картофите са известни с високия си гликемичен индекс GI (85), което ще рече, че прекалената им консумация може да доведе до значително покачване нивото на кръвната захар. Ако сте предразположени или имате високи стойности на кръвната си захар, не означава, че трябва абсолютно да премахнете картофите от менюто си. В такива случаи за предпочитане са по-малките или средно големи по размер картофи и консултацията със специалист.