Да следваме диета не е лесна работа, но от друга страна дисциплинира начина ни на хранене. Затова е от особено значение да бъдем разумни и да се придържаме към някои основни правила след достигането на желаното от нас тегло.

#1 – По-малко лишение. Някои диети са изключително драстични, но дават резултат. Затова периодът на захранване трябва да бъде осъществен разумно, но не и изпитателен. Не се лишавайте, но внимавайте с количествата. Един или два пъти в седмицата може да си позволявате по-богато меню, както и един десерт. Това е един вид възнаграждение за положените от вас усилия.

#2 – Добрите навици ще ни помогнат да поддържаме желаното тегло без особени усилия. Всяка една от нас може да си изгради режим, който да спазва. Определете си часове за хранене, които да спазвате. Направете личен избор на продуктите и напитките, които ще поемате и тези, които ще избягвате спрямо личните ви нужди.

#3 – Привилегировайте фибрите и въглехидратите. Плодовете и зеленчуците са вашите най-добри приятели, когато става въпрос за поддържане на дадено тегло. Те са богати на фибри, което помага на храносмилането и чревния транзит. Може да поемате фибри без ограничения. Наблягайки на пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци като зеле и домати или плодове като ябълки, сини сливи, ще стимулирате организма да усвоява и изхвърля правилно мазнините. Бавно разграждащи се, фибрите убиват усещането за глад. Други храни-съюзници на тънката ви талия са макаронените изделия, оризът, булгурът, бобовите растения и някои билки, подправки.