Обикновено, като чуем за диети и здравословно хранене това, което ни минава през ум е безличното им и ограничаващо естество. Възприятие, което е напълно погрешно, защото този вид кухня е също толкова богата и разнообразна, колкото тази, която консумираме в ежедневието... дори повече, даже е и полезна за здравето. 

Въпросът е принципен. Хранителните навици се създават още от ранна възраст, но това не означава, че в по-напреднал етап от живота на можем да превъзпитаме себе си, така че да се наслаждаваме на благоденствието на хубавата храна. 

#Вкусовите традиции
Храната е в основата на всяка една традиция по света. Пикантният вкус на едно национално ястие може да ви пренесе в екзотичния чар на далечна страна, а уханието на друго да ви потопи в магията на отминалото детство. Помислете за това, припомнете си вкуса на горските ягоди, които сте брали някога заедно с цялото семейство, заинтересувайте се от традиционните блюда на различни ястия по света – опитайте суши, насладете се на завладяващия вкус на гуакамоле, всичко това ще ви помогне да почувствате заряда и красотата на тези блюда, а оттам и да се влюбите в техните вкус и аромат.

#Храненето заслужава своето време
Не бързайте, когато дойде време за ядене. Чести пъти се храним пред компютъра в яростна надпревара с времето. Докато умът ни, вместо да е съсредоточен върху вкусовите качества на храната, той е фокусиран върху изпълнението на други задачи. А това в един момент дава своите негативни отражения върху нашето здраве. Забавете темпото. Отпуснете се. Храненето заслужава своето време. Седнете. Дишайте, не мислете за нищо, отдайте се с всичките си сетива на ястието пред вас. Отделете поне 30 минути от времето си, за да похапнете. Дъвчете хапката бавно. Всичко това ще подпомогне правилното и добро храносмилане, ще зареди ума и сетивата ви с нови сили и енергия.

#Наслаждавайте се на храната
Бавното и спокойно хранене ще способства за изострянето на сетивата ви, ще подчертае вкуса и аромата на ястието, така че да може да почувствате максимално неговите вкусови качества и пълноценно да се насладите на неговия неподправен чар и аромат.