Канелата е известна със специфичния си аромат, придаващ екзотичен и характерен вкус на сладкиши като печените ябълки, млякото с ориз, щрудела и т.н. Освен че е прекрасна и здравословна подправка, оказва се, че канелата има и свойството да засилва мозъчната дейност

Снимка: iStockСпоред екип от изследователи в Rush University Medical Center в Чикаго, канелата на прах е в състояние да подобри жизненоважен протеин, който е от ключово значение за паметта и ученето. „Канелата явно ще се окаже един от най-здравословните и евтини методи, които ще помогнат на учещите да засилят паметта си преди изпит”, споделя по този въпрос водещият изследовател Калипада Пахан – професор по неврология.

Какви били резултатите от изследването

По време на изследването учените разделили няколко мишки на две групи. На едната дали канела, а на друга – не. Мишките били поставени в лабиринт, от който трябвало да открият сами изхода. Първата група се справили значително по-бързо с разрешаването на дилемата, докато мишките, на които не било дадено канела, , открили изхода на лабиринта два пъти по-бавно от първите.

Според обясненията на Пахан, по време на усвояването си от отрагнизма канелата се превръща в химикал, наречен натриев бензоат, който насърчава дейността на здравите неврони, оказващи съществено значение върху функциите на мозъчната дейност и паметта.

Канелата помага и в борбата с болестта на Паркинсон

Нека да припомним, че само преди две години, след експеримент с мишки, екипът на Пахан успя да докаже, че консумацията на канела възпрепятства развитието  на болестта на Паркинсон. След усвояването си канелата, която се превръща в натриев бензоат нормализира работата на мозъчни клетки и така оказва благоприятно действие върху дейността на мозъчните функции.

Канелата намалява нивата на кръвната захар

Наскоро бе доказано, че канелата намалява нивото на кръвната захар при диабетици. Учените открили, че канелата може да имитира инсулин в организма и така да предизвика рецепторите, които понижават високите нива на захарта в кръвта.

През 2007 г., малко проучване, проведено над жени с поликистозен овариален синдром, доказало, че тези дами, които приемали дневна доза канела в продължение на осем седмици, демонстрирали значително по-ниски нива на кръвната захар.