...необходими са – свежи продукти, фантазия и доверен помощник.

Всички сме чували за диетите, включващи сурова храна и фреш напитки, които знаменитости като Роузи Хънтингтън-Уайтли, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу следват. Наистина ли тези хранителни режими са ефективни и вълшебни, колкото твърдят индивидуалните им диетолози и chef-готвачи? Оказва се, че действително на този въпрос науката отговаря с – "Да". А ние от наша страна открихме и уреда, който ще ни помага при направата на питателни smoothie-та и други плодово-зеленчукови напитки. Но преди всичко...

#Какво представляват диетитe основани на smoothie и фрешове
Този тип диети включва консумация на прясно изцедени сокове в комбинация с плодови, зеленчукови или плодово-зеленчукови смутита. Те са създадени с цел детоксикация и прочистване на организма. Следователно консумацията на сурови и пресни плодове и зеленчуци, като препоръчителният минимум прием на вода е 1,5 л на ден, е основно кредо. По този начин предоставяте на организма най-пълноценно хранителните вещества, витамини и минерали. Ето защо пиенето на любимата ни плодово-зеленчукова смес може да се окаже по-полезна от стандартната консумация на твърда храна. Друг значим факт още е, че пастьоризацията под високо налягане, каквато изиства приготвянето на едно смути, запазва всички хранителни вещества и витамини непокътнати.

#Какви са ползите
Преди да си отговорим на този въпрос, нека първо да си припомним какво по-точно представлява напитката смути. Става дума за гъста напитка от плодове и/или зеленчуци, която се приготвя в брендер под високо налягане. За приготвянето на напитката могат да се използват всякакви комбинации от плодове, зеленчуци, билки, подправки, ядки или семена, с изключение на млечните продукти. И така, защо смутито е толкова добра идея?
- Плодово-зеленчуковите напитки и смутита имат свойството да доставят пълноценни на организма така необходимите му ценни хранителни вещества, да повишават енергийната му нива, да подсилват имунната система и да поддържат баланса в психо-физическото състояние на организма.

- Стимулират метаболизма си, подпомагайки организма да се освободи по-бързо от излишните килограми.
- Прочиства токсините от организма и се грижи за добрата функция на дебелото черво, черния дроб и бъбреците.

- Последните проучвания показват още, че суровата храна, приета под формата на сокове, се грижи за баланса на рН в кръвта и тъканите, увеличава алкалността, намалява киселинността, способствайки по този начин за подобряването и регулирането на на храносмилателната функция.
- Лекува и предотвратява рисковете от образуването на крампи.

- Намалява риска от появата на целулит, балансира хормоналните нива и подобрява състоянието на кожата.

Дори и да не сте склонни към спазването на такъв тип диета, доказано е, че само една чаша на ден смути от сурови плодове и/или зеленчуци гарантира пречистването на организма само до три дена след първата чаша.

#Какви са недостатъците
Единственият недостатък е, че суровите плодове и зеленчуци не са трайни и напитките от тях изискват да бъдат консумирани веднага, непосредствено след като бъдат приготвени. В противен случай рискувате да привлечете към тях плесени и бактерии. Може да увеличите трайността на напитката от сурови плодове и зеленчуци, единствено ако я сложите в термос в хладилник и я консумирате не по-късно от следващия ден.

#Не забравяйте базовата съставка
При приготвянето на смути специалистите съветват винаги да бъде включвана по една базова съставка, богата на фибри. Тя ще придаде така необходимата кремообразна консистенция на напитката. Може да опитате с банани, манго или авокадо например. Към нея винаги добавяйте и по няколко лъжички лимонов или друг цитрусов сок.

#Ето някои супер лесни и вкусни комбинации за смути, които да опитате

-Зелено смути: авокадо, спанак, зелена ябълка, лимон, киви и мента.

-Енергизиращо смути: манго, морков, червена ябълка, портокал и лимон.

-Смути, залъгващо глада: банан, бадеми, ленено семе, боровинка и лайм.

#Питате се кой е уредът?

Ето го! Кликнете на илюстрацията и се потопете във вълнуващо здравословния свят на Philips