Ементалът може да се окаже важен коз за продължителността на живота, тъй като надупченото швейцарското сирене съдържа ценен пробиотик - Prоpionibacterium freudenreichii.

Бактерията, която допринася за ферментацията на ементала и придава характерния му външен вид, намалява възпаленията и признаците на стареене в организма, като засилва имунната система.

Резултатите от изследването на корейски учени от "Korea University" в Сеул сочат, че въпросният пробиотик се съдържа и в други млечни продукти. Специалистите са използвали кръгли червеи в лабораторните изследвания, но смятат, че е възможно установените механизми да важат и за други организми, включително и за хората. 

Пробиотикът превръща съединението лактата, причиняващо мускулната треска, в три субстанции - въглероден двуокис, ацетат и пропионат, като за последните две е известно, че подсилват имунната система

Освен това някои млечнoкисели бактерии като Weissella koreensis и W. cibaria удължили живота на лабораторните червеи и подобрили биомаркерите на стареенето в ДНК.

Според информация в списание "Culture", колкото по-големи са дупките в швейцарското сирене, толкова по-интензивен е вкусът на ементала.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".