Най-често употребяваните добавки от витамини и минерални не носят полза или вреда за здравето, показват резултатите от съвместно изследване на канадски учени от клиниката "St. Michael's Hospital" и Университета на Торонто.

Настоящото проучване е анализирало данните от съществуващи изследвания, проведени в периода от януари 2012 г. до октомври 2017 г.

Обикновено добавките от витамини и минерални се приемат допълнително към хранителните вещества, които се съдържат в храната, но те не са заместител на разнообразното хранене.

Резултатите от изследването сочат, че приемът на най-често срещаните добавки - мултивитамини, витамин D, витамин С и калций - не представлява предимство или допълнителен риск при профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или преждевременна смърт. 

Изследването е установило, че самостоятелният прием на фолиевата киселина и комбинираният прием на фолиева киселина с витамини от В-групата може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. 

Междувременно приемът на ниацин и антиоксиданти има много малък ефект, което може да означава повишен риск от смърт поради каквато и да е причина.

Пълните резултати от научното изследване за популярните витаминни добавки са публикувани в списание "Journal of the American College of Cardiology".