Диетата без мазнини може да бъде пагубна за здравето, сочат резултатите от глобално изследване сред над 135 000 души между 35 и 70-годишна на възраст от Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Хората, консумиращи най-малко мазнини, имат с 23% по-висок риск от преждевременна смърт, сочи проучването на канадски учени от "McMaster University".

Препоръките за здравословно хранене и отслабване най-често са свързани с ограничаване на мазнините, но те са жизненоважни за организма и доброто здраве. Вместо тях трябва да се ограничи приема на въглехидрати - картофи, ориз, хляб и тестени изделия.

Не стигайте до крайности, като ограничавате напълно мазнините. Ако искате да се храните здравословно, 35% от енергията трябва да идва от мазнини - но максимум 11% от тях трябва да са наситени, каквито съдържа животински продукти като сиренето, маслото и сметаната. 

Въглехидратите трябва да съставляват около 50-55% от енергията, а прекаляването увеличава риска от ранна смърт с 28%.

"Тялото се нуждае от мазнини, защото пренасят витамини, осигуряват незаменими киселини и имат своята роля в организма. Когато мазнините бъдат намалени прекалено, това рефлектира на тези важни минерали", заяви ръководителят на изследването д-р Махшид Деган на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "Lancet".