В семенцата, които иначе са толкова малки, всъщност се крие огромна сила. Те я разгръщат най-пълно, когато покълват. Това е моментът, в който са една истинска витаминозна бомба. След покълването си, житните зърна съдържат 6 пъти повече витамин C, в сравнение със суровите. Освен че са здравословни, кълновете са и нискокалорични. Ако в 100 гр соя се съдържат 300 калории, то в 100 гр кълнове има едва 58.
За разлика от сезонните зеленчуци, те могат да са част от менюто ви през цялата година. Може да опитате свежи кълнове от люцерна, грах, пшеница, соя, ръж, леща, лук, слънчоглед, ряпа, броколи и др. Кълновете от различни видове влизат в състава както на салати, така и на основни ястия и разядки. Те могат да се отглеждат и в домашни условия, чрез специален буркан, който има капак с малки дупчици, през които влиза кислородът.
Как протича самото покълване?
Преди да се сложат да покълват, семенцата трябва обилно да се полеят с вода. Освен в специалния буркан, те могат да се развиват и върху памук или памучно парче плат. Първите два дни е добре да се оставят на тъмно. Температурата в помещението трябва да е умерена. Ако е прекалено топло, може да загният, а ниските температури пък изцяло ще спрат процеса на развитие. Различните семена покълват за различно време. В категорията на по-бързите попада люцерната, а на по-бавните – соята. На 2-3 ден семенцата се удължават и обвивката леко се разпуква. На третия ден кълновете се виждат съвсем отчетливо, а на четвъртия са дълги около 1-2 см. Това е моментът, в който са готови за консумация. Ако ги оставите, напетия ден те ще пуснат фини листенца. За да се развие хлорофилът в тях, е добре да бъдат преместени близо до слънчев прозорец.
Вкусове и комбинации
Кълновете от слънчогледови семки са с отчетлив вкус на свежо и зелено, хрупкави и с плътност от ядката. Комбинират се чудесно със зехтин, балсамов оцет и светъл соев сос.
Семената за покълване от люцерна са много ситнички, бъбрековидни, в цветова гама от жълто до кафяво. За салата се комбинират перфектно с моркови, червено цвекло, маслини и орехи. За овкусяването им са достатъчно само няколко капки балсамов оцет.
Соевите кълнове са едни от най-популярните, заради предлагането им във вид на салата в китайските ресторанти. Соевите семенца имат нужда от повече вода и време за разпукване. Те са с твърда обвива, която младото кълнче пробива малко по-трудно. Комбинират се със соев сос и леко запечен сусам.
С какво са полезни различните кълнове?
- соевите кълнове успешно засилват имунната система;
- кълновете от леща изчистват и подмладяват кожата, засилват растежа на косъма и уплътняват косата;
- кълновете от грах повишават тонуса и стимулират регенерирането на клетките;
- кълновете от броколи са една от най-добрите защити срещу рак;
- кълновете от ряпа действат противовъзпалително;
- кълновете от лук унищожават бактериите в устната кухина и помагат при затлъстяване .
И не забравяйте - освен семена, покълвайте и добри чувства в сърцето си!