Крушите са от плодовете, които влияят добре на редица процеси в организма. Освен това те са и вкусни и могат да се поднасят по различен начин. Страхотни са, когато ги хапваме сурови - няколко парченца в киселото мляко или като добавка в закуската с мюсли. Приятни са сготвени, в кана с вино или защо не - печени - само с малко кафява захар отгоре. Колкото повече приложения намерите на всяка една полезна, естествено сладка храна, толкова по-малко вероятно е да посегнете към сладоледа или шоколада. Които много вероятно ще съсипят диетата ви, знаем колко са изкусителни понякога.

За щастие, именно сега е сезонът на крушите, а изобщо не е лоша идея да си ги намирате и през зимата. Защото…

Здравословни преимущества

Количеството фибри в обелката на крушите е значително по-голямо от това, което има в който и да било друг плод. Те са полезни за предотвратяване на канцерогенни заболявания. Крушите са богати и на калий, който е полезен за сърцето, а също и на мед и витамин С. В тях има и бор, който спомага за правилното усвояване на калция и магнезия, което означава, че хапването на круши индиректно се грижи за здравината на костите ви. Те съдържат и кверцетин, както и други флавоноиди и каротеноиди. Кверцетинът е мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Любопитни подробности

Добре е да знаете, че крушите се берат преди да узреят. Ако ги оставите на дървото, стават сипкави. Веднъж откъснати, скорбялата им се превръща в захар. При някои сортове можете да разберете кога крушата е узряла по цвета, но не разчитайте много на това - по-добре се доверете на аромата и на пипане с ръка. Знайте, че този плод зрее овътре-навън, затова когато на пръв поглед изглежда готова за ядене, обикновено това е знак, че отвътре вече се скапва. Не купувайте круши, които изглеждат зрели, освен ако няма да ги хапвате веднага. По-добре се ориентирайте към такива, които са по-твърдички, но все пак нека не са като камък. Когато ги занесете у дома, не ги белете и ги увийте в хартиена торба, като им оставите малко въздух. Подходящи са за ядене, когато леко поомекнат - да се поддават съвсем мъничко на натиск.

Пълните хранителни стойности на крушата можете да си набавите, само ако ги хапвате с обелките. Преди това, разбира се, ги измийте добре. Ако са още твърди, добавете ги в салата. Ако са узрели пък, пробвайте ги с обезмаслено кисело мляко и малко мюсли – прекрасна здравословна и бърза закуска.