Жените значително намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво, ако избягват консумацията на червено месо, сочат резултатите от ново изследване във Великобритания. След рака на гърдата и рака на белия дроб, ракът на дебелото черво е третото най-често туморно заболяване при жените.

Изследователите от Университета на Лийдс са проучили дали говеждото месо е свързано с риск от рак на дебелото черво и ректума в сравнение с пилешкото, рибата или вегетарианската диета.

Снимка: iStock

Предишни изследвания предполагат, че прекомерното ядене на червено и преработено месо увеличава риска от колоректален рак, но изследователите твърдят, че съществува ограничена налична информация къде се развива в червата.

Сега изследователите са установили, че редовното ядене на червено месо води до по-високи нива на рак на дебелото черво, който поразяващ низходящия дял на дебелото черво, където се съхраняват изпражненията.

Настоящото проучване е обхванало 32 147 жени от Англия, Уелс и Шотландия, чието здравословно състояние било проследено средно 17 години. В началото на проучването средната възраст на участничките била 52 години. От общо регистрирани 462 колоректални случая на рак, 335 били на дебелото черво. Сред изследваните жени 65% консумирали червено месо, 3% пилешко месо, 13% риба, а 19% били вегетарианци.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal for Cancer".