У нас и билковите цветчета и листенца, а в по-ново време и фабрично пакетираните билкови смеси, наричаме "чай". Сред масово познатите са чай от лайка, мента, мащерка, лавандула. Природата предлага изключително разнообразие от билки, които оказват различно благотворно въздействие върху човешкия организъм. Препоръчваме ви Harney & Sons "Мента".

Истинският чай произлиза от чаеното растение "Camelia sinensis”. Той е съперник на кафето, заради високото му съдържание на кофеин. Ароматният черен чай с мляко и захар може да бъде ефективен заместител на сутрешното кафе. Но, вечер не посягайте към него, защото ще прогони съня ви.

Вълшебната напитка е ароматен коктейл от биологично активни вещества. Чаят усилва метаболизма, затова присъства в много от диетите за отслабване. Пакетчета с чай, нанесени върху кожата, премахват бръчките и намаляват торбичките под очите. Различните видове и комбинации от чай могат да ви успокоят, други да ви тонизират.

Белият чай се получава от последните две листчета на клончето и неразпъпилото крайно листче. Белият чай не преминава процес на ферментация, т.е не се оставя дълго време в съприкосновение с кислодора, за да не потъмнее. Белият е с най-ниско съдържание на кофеин. Антиоксидантите в него усилват метаболизма, което води до отслабване. Също така се свързват със свободните радикали и намаляват стареенето на клетките, както намалява и риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Белият чай предпазва от кариес, тъй като е богат на флуор. Препоръчваме ви Harney & Sons "Сватбен чай - бял Мютан".

До ден днешен в Китай се използва зелен чай за лечение от главоболие до депресия. Зеленият чай е подходящ за превенция на артритни заболявания и намалена функция на имунната система. Макар зеленият чай да не увеличава бързо скоростта на метаболизма, екстрактите му съдържат полифеноли и кофеин, които стимулират окислението на мазнини. Той е силен антиоксидант и подмладява кожата. Регулира температурата, кръвната захар и храносмилането. Чаша зелен чай с мента преодолява умората и освежава. Препоръчваме ви Harney & Sons "Зелен с червена боровинка".

Черният чай е също толкова полезен, колкото и зеленият. Три чаши черен чай на ден увеличават концентрацията на флавоноиди в кръвта с 25%. Те могат да понижат риска от сърдечно-съдови болести, а също така понижават нивото на холестерол с 11.1%. Черният чай спомага за метаболизма, за изгарянето на мазнини, а също така, поради съдържанието на флуорид, спомага за заздравяване на зъбите. Черен чай с гинко билоба ще повиши концентрацията и тонуса ви. Препоръчваме ви Harney & Sons "Боровинкова есен".

Жълтият чай на вкус е между белия и зеления чай. Чаят се характеризира с ниско съдържание на кофеин. Препоръчваме ви "Жълт чай Кекеча".

Пиенето на чай в някои страни е церемония. Поканените никога не си наливат сами - това е право на домакинята.

Не пийте престоял чай, нито го запарвайте многократно.

Умерената консумация на чай е 4-5 чаши на ден.