Намаляването на ежедневното количество храна дори с малко може да удължи живота, сочат резултатите от изследване на американски учени от института "Pennington Biomedical Research" в Батън Руж, Луизиана.

Ако човек ограничи храната си само с 15% за две години, метаболизмът намалява значително, установява клинично изследване сред 34 участници, които са били на средна възраст от 40 години.

Ръководителят на изследването проф Лийн Редмен заявява, че показали на участниците в проучването как да намалят 25% от дневния прием на калории, използвайки три различни модела на здравословна диета. Участниците са успели да  редуцират с 15% приема на калории, като са отслабнали с около 10 килограма, основно през първата година.

Снимка: iStock

Изследването установява, че ограничаването на храната води до промени в метаболизма, както и до процеси, свързани с продължителността на живота. Пониженията калориен прием е довел до по-ниска телесна температура, по-ниски нива на кръвна захар и инсулин и значителен спад на хормоните, които контролират метаболизма.

Очевидно засиленият метаболизъм ускорява стареенето на организма, а хората, които да искат да увеличат продължителността му, трябва да намалят порциите на храна.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Cell Metabolism".