Ясно е, че когато сме в ПМС, ни се ще да изядем света - тогава посягаме към джънк храни и сладко, които да ни помогнат да се преборим с лошото си настроение. Оказва се обаче, че по-голямата част от храните, които избираме, не само че не облекчават симптомите, но дори ги засилват. Предлагаме ви 7 храни, които ще облекчат болките и ще направят живота ни малко по-лек:

1. Здравословни мазнини


Изненадва ли ви фактът, че те са на първо място в списъка? Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, сьомгата, ядките и зехтина, облекчават симптомите на ПМС. Причината е в омега 3 мастните киселини - те играят жизненоважна роля в здравословното функциониране на всяка жива клетка. Това означава, че помагат срещу чувствителността на гърдите, менструалните болки, подуването и нервността.

2. Кисело мляко


Нискомасленото кисело мляко балансира нивата на калций в огранизма, което е особено важно през "онези" дни от месеца. Изследвания доказват, че по време на овулацията, нивата на калции се понижават, а това води до депресивно настроение и подуване. Следващият път, когато жадувате за нещо сладко, хапнете кисело мляко, вместо сладолед например.

3. Банани


Бананите са известни с факта, че съдържат високи нива на калий, а той е особено важен в борбата със сипмтомите на ПМС. Ако не ви достига калий има голям шанс да сте в лошо настроение и да усещате спазми в стомаха. Обогатете менюто си с храни като банани, цитрусови плодове. А защо не - цяла плодова салата?

4. Боб


Бобът не е нещо, което бихме предпочели преди среща с мъж, но е особено препоръчителен, когато се опитвате да преминете по-леко през ПМС. Бобът е богат на магнезий и витамин B6 - те помагат срещу подуването, болките в корема, смяната на настроението и намалява задържането на вода. Опитайте боб със салата, направете си чорба или добавете към паста.

5. Кафяв ориз


Дори и да не обичате особено много кафяв ориз, преди менструация може и да поискате да премислите отново предпочитанията си. Той не е сред най-вкусните храни на света, но съдържа витамин В6, магнезий и манган, а те от своя страна регулират честата смяна на настроенията и ги нормализират.

6. Черен шоколад


Не твърдим, че трябва да изядете 3 шоколада, но ако не можете да устоите на желанието си за сладко - той е най-добрият избор. Черният шоколад е известен с това, че е здравословен - съдържа магнезий, витамини и антиоксиданти. Търсете шоколад в високо съдържание на какао (70 % и повече).

7. Бадеми


Последната храна, която помага в борбата със симптомите на ПМС, е ядка. Бадемите са с високо съдържание на витамин Е, който помага за проблемите с кожата по време на менструацията, но също и с чувствителността на гърдите, повехналата кожа и успокоява нервите.