Подправките са много повече от вкус и аромат. Те са здраве, сила, красота и младост. Били са използвани за лечение на болести от древни времена.

Следват седем билки и подправки, които диетолозите горещо препоръчват заради противовъзпалителните им и имуностимулиращи ефекти.

Те оказват благотворно влияние върху храносмилателната и кръвоносната система, предпазват от редица заболявания и, не на последно място, помагат в борбата с излишните килограми:

1. Канела
Щипка канела в чаша шейк, кафе, бананов крем или кисело мляко, е добър сутрешен старт за кръвоносната ви система и не само. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти от всички подправки. Мощните етерични масла в канелата са известни с антибактериалните си качества. Благодарение на тях тя има впечатляващи лечебни свойства – стимулира имунитета, регулира нивата на кръвната захар, намалява "лошия" холестерол и повишава "добрия".

2. Кориандър
Тази удивителна подправка има свойството да пречиства от токсините и др. тежки метали, натрупани в организма. Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, чревната флора, жлъчката и белите дробове. Билката е известна с противомикробните си свойства, оказва благотворно действие върху кръвоносните съдове и стомашно-чревния тракт.

3. Кимион
Етеричните масла в кимиона спомагат намаляването на кръвната захар, действат успокояващо на нервната система, имат противоалергично и прочистващо токсините действие. Високото съдържание на минерали, като желязо, магнезий, калций и манган укрепват имунната система. Кимионът е подправка, която подпомага организма в пълноценното му усвояване на хранителните вещества. Така че, мили дами, ако имате приблеми с теглото и самочувствието си, не пропускайте да включвате редовно тази вълшебна подправка в менюто си. Тя ще ви помогне в борбата с килограмите и ще възвърне доброто ви настроение.

4. Кайен (много лют червен пипер)
Лютият червен пипер е фино смлян прах, получен от семената и шушулките на различни видове чушки чили. Горещият и пикантен вкус, както и многобройните си ползи за здравето, кайенът дължи на съединението, наречено капсаицин. Колкото по-лютив е един пипер, толкова повече капсаицин съдържа. В зависимост от дозата лютият червен пипер може да доведе до изпотяване и изхвърляне на токсините от организма, което го прави добър помощник в борбата с излишните килограми. Затопля тялото отвътре и стимулира лимфопотока. Кайенът дори е способен да спре инфаркт в рамките на 30 секунди.

5. Магданоз
Магданозът е пълен с витамини и минерали. Той съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама от подправката се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР. Тези ароматни зелени листенца действат като естествен диуретик. Оказват благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система, очите, предпазват от рак, камъни в бъбреците и проблеми с жлъчката.

6. Куркума
Редовната консумация на куркума предотвратява образуването на свободни радикали в организма, подпомага детоксикиращите способности на черния дроб. Активна съставка в подправката е куркумин, който има силно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант, предпазващ от рак, Алцхаймер и висок холестерол. Куркумата лекува симптомите на ревматоиден артрит и синдрома на раздразненото черно. Консумацията му едновременно с черен пипер увеличава способността на организма да абсорбира съставката куркумин.

7. Копър
Наричат това многогодишно тревисто растение "добре познат приятел на доброто храносмилане". Не случайно лекарите препоръчват отвара от копър като средство срещу колики при бебетата. Копърът е известен с успокояващия си ефект, който указва върху стомашно-чревния тракт, както и с високото си съдържание на фибри, благоприятстващи добрия метаболизъм.