Всеки знае, че храненето е в основата на здравословния начин на живот.  Едва ли има човек, който не знае формулата за правилен хранителен режим – много плодове, зеленчуци, средно количество протеин и умерено количество въглехидрати. В дневното меню обаче имаме нужда понякога от някои добавки, които да подсилят организма ни, когато сме го поставили в стресова ситуация. С приближаването на лятото повечето хора посягат към различни добавки, които да им помогнат да изглеждат и да се чувстват по-здрави.

Ето защо решихме да ви покажем седем супер храни на прах, от които са нужни едва 1-2 лъжички дневно, за да укрепят организма, както външно така и вътрешно.

Снимка: iStock

Спирулина е синьо-зелено водорасло, което съдържа в себе си огромно количество протеини, витамини и антиоксиданти. Можете да я намерите под формата на таблетки, но когато е прахообразна тя може да се включва неколкократно в дневното меню – в сутрешното смути, в закуската с кисело мляко или просто като енергиен шот след ставане. Тази добавка има и силен детоксикиращ ефект, защото „събужда“ отвътре организма, а антиоксидантите „извеждат“ вредните вещества извън телата ни.

Снимка: iStock

Хлорелата е вид зелено едноклетъчно водорасло, което съдържа в себе си в концентрирано количество хлорофил, а също и магнезий, натрий, калций, цинк и желязо. Хлорофилът, който тя съдържа придава на тази добавка високи стойности на съдържание на протеин. Но най-силният ефект на хлорелата е детоксикиращият – тя отстранява и изолира натрупаните от замърсената околна среда вредни вещества в организмите ни. По същия начин напрах може да бъде добавена в закуската ни сутрин, а също и при печива, като я използваме за естествена боя.

Снимка: iStock

Пчелният прашец е всеизвестен точно заради невероятните ползи, които има върху човешкия организъм. Поради голямото количество хранителни вещества, които се съдържат в тази добавка, тя е добър източник на енергия. Помага и на храносмилателната система, заради ензимите, които подпомагат преработването на храната. Ползи от него имат и дихателната и сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите в пчелния прашец помагат много за имунната система на човека. Всички тези ползи могат да бъдат извлечени с помощта на 1-2 лъжички сутрин в кисело мляко, може и във вода за още по-бързо усвояване.

Снимка: iStock

Маката се среща най-често на прах. Тя представлява корен на растение от семейството кръстоцветни (също като броколи). Тя расте на високо в планините на Южна Америка. Маката е с много високо съдържание на хранителни вещества, което влияе ободряващо на човешкия организъм. Друго нейно качество е, че има по-високо количество на калций отколкото в млякото. Но може би маката се отличава от другите с уравновесяващото си влияние върху хормоналния баланс. Оказва благоприятно въздействие и върху имунната система. Може да се използва в смутита и печива. Дневната доза отново е 1-2 лъжички.

Снимка: iStock

Баобаб на прах е също едно от най-полезните супер храни. Той е плодът вид африканско дърво. Веществата, които издигат баобаба в категорията суперхрана, са множество антиоксиданти и фибри. В съдържанието му влиза и пектин във високи стойности, който помага за балансирането на холестерола. Това, с което силно се отличава африканския плод, са пробиотиците в състава му, които увеличават добрите бактерии в червата ни. Съдържа и магнезий, калций, желязо, фосфор, които заздравяват костите. И отново са ви нужни едва 1-2 лъжички дневно в сутрешното смути, любимото ви печиво или овесената ви закуска.