От понеделник започва всяка диета. Хубаво е да продължи поне до петък. Защото тогава идва уикендът. И трябва да се възнаградите за гладуването. В тези няколко изречения има поне 4 грешки, които всяка жена прави, докато е на диета. Ние се сещаме дори за още...

Казвате си, че сте на диета

 Казвате си, че сте на диета. Обявявате и на всеослушание, че започвате диета и ще отслабнете поне с 5 килограма. Поне. Е, това е първата грешка, която правите, когато решите да сваляте килограми. Не си поставяйте граници в собствения си ум – самата мисъл, че започвате нещо, което ви ограничава, по някакъв начин работи против вас самите. А и диетата в повечете случаи е нещо, което започваме и спираме. Това означава, че когато дойде моментът да спрете да се храните с ограничения, ще се появи отново проблемът  допълнително тегло. Мислете за новото си начинание като за здравословни промени в живота си или нов здравословен лайфстайл.

Обядът е нищожен, а вечерята компенсира и липсата на закуска

Надъхани от сутринта и новото начало, обядът ни обикновено се състои от салата, предимно наблъскана със зелении и никакъв протеин или въглехидрати. Забравихме и, че често не закусваме, защото предната вечер сме преяли. Когато обядът не достави нужните за организма хранителни вещества и не ни засити, порочният кръг се завърта – вечерята е обилна. Това е една от най-честите грешки, които може да допуснете, започвайки  здравословни промени. Вместо да завъртате порочното колело, осигурете си протеин за обяд – например пилешко, както и здравословни мазнини, като авокадото.

Хапвате прекалено много „добри“ храни

Нали знаете, че прекаленият светец и Богу не е драг. Така е и със славещите се като полезни храни. Така например нужните за организма полезни вещества в авокадото можете да си доставите само с четвърт от него. Често ресторантите сервират половин или цяло авокадо, което пренасища организма ни. Така полезните сурови ядки също си имат препоръчително количество – една шепа е достатъчна.

Снимка: istockphoto.com

Отказвате се изцяло от любимите храни

Обичате шоколад, но в името на свалянето на килограми, се отказвате изцяло от консумацията му. Истината е, че отказвате да ядете шоколад, само докато успеете да заковече кантара на желаните цифри. След това ще наваксвате със сладкото и изкушенията. Подходът е погрешен, защото вие самите си давате сметка, че резкият отказ от определени храни и рязкото започваме отново на консумацията им, ще доведе само до едно – йо-йо ефект. Вместо това може да си похапвате черен шоколад – всеки ден по малко.

Запазвате консумацията на алкохол за уикенда

Повечето диети (да не кажем всички) забраняват консумацията на алкохол. И защото през работната седмица сте били така добрички да гладувате и да сте на сухо с алкохола, в петък вечер може да се възнаградите с пиянска вечер. Шокът за организма обаче е огромен – глад и ограничения, след което ударна доза алкохолни  калории. А на сутринта мазна баничка, защото се чувствате ужасно и много гладни. Подходът ви към алкохола може да е по-нежен – пийвайте си по чаша вино всяка вечер, което със сигурност няма да докара на организма шок. Отслабването няма да е мигновено, а плавно. Затова пък вероятността да задържите постигнатия резултат е по-голяма.