Ако все още не сте чували за киноа, значи е крайно време да научите повече за тази страхотна суперхрана.

Още повече - изниква въпросът - какво можете да правите с нея и защо е толкова възхвалявана?

1. Протеини

В чашка киноа се съдържат грубо между 8 и 10 грама протеини, затова в това отношение тези малки семена побеждават всички други подобни храни и дори може спокойно да се конкурира с месото. Но не е само количеството протеини, което прави киноата толкова специална храна - видът им съдържа всички 8 аминокиселини, от които тялото ни се нуждае за балансирано меню и здраве.

2. Без глутен и пшеница

За всички, които страдат от целиакия, алергия към житни растения или просто искат да намалят приема на глутен, киноата е най-добрата алтернатива за готвене. Не само, че се продава под формата на брашно, но можете и сами да стриете семената и да ги използвате за печене на цял куп вкусотии.

3. Витамини и минерали

Вече споменахме за протеините, но освен тях в една чашка сготвена киноа има също и 5гр. фибри, фолиева киселина - витамин Bs, 31мг. калции, магнезий, фосфор, желязо и манган.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

4. Бързо и лесно за приготвяне

Приготвянето на киноа (обикновените семена) се прави по същия начин, по който се готви и оризът, а и отнема приблизително толкова време - в зависимост от количеството. Измийте семената и на всяка чашка с киноа добавете две с вода. Изчакайте да заври, покрийте и оставете на тих огън. Разбърквайте от време на време - за около 15-20 минути или докато киноата не абсорбира напълно водата. Готово е!

5. Страхотен избор за вегетарианци

Вегетарианците имат основен проблем с набавянето на всички витамини, минерали и други необходими за правилното и пълноценно функциониране на тялото. Киноата може да се добави към всяко ястие, а това означава повече желязо, фибри и протеини.