След празниците на всички ни се иска да влезем бързо във форма – да започнем да се храним по-здравословно и да спортуваме повече, но редица причини провалят нашите планове. Знаете ли защо през зимата отслабването ни се отдава толкова трудно? Ние намерихме цели 4 съвсем логични причини. Ако имате своя, очакваме да я добавите в коментар.

Изкушенията дебнат отвсякъде

През лятото е лесно да ядеш по-лека храна и да се чувстваш сит. През студените месеци изкушенията просто дебнат отвсякъде – вместо салата, ще си похапнем мусака, телешко варено, пържоли със сос, боб с наденица, пълнени чушки, свинско със зеле, лозови сарми. Да не забравяме и десертите. Можем да изреждаме още и още изкушения. Лятото дали защото ни мързи

Трудно ни е да се мотивираме

Когато дните са къси, времето студено, а навън тъмно, е трудно да мотивираме себе си за тренировка и здравословно хранене. Това е така, защото тялото ни се подготвя за зимните месеци и предпочита да намали усилията и да си почива предимно, за да не губи излишна енергия и топлина.

Снимка: istockphoto.com

Плодовете и зеленчуците изглеждат толкова неапетитно

Това е и причината през зимата да хапваме повече туршии, консервирани салати и компоти. Трудно е да се насилим да ядем домати, краставици, зелена салата, както и плодове, на които просто не им е сезонът, защото вкусът им не ни доставя никакво удолоствие, освен ако не ги подправим с достатъчно дресинг, захар или сметана. Изобилието и вкусовите качества на плодовете и зеленчуците през останалите сезони по никакъв начин не могат да се сравнят с бедната откъм свежи вкусове зима.

Консумацията на сол се увеличава

Съвсем в реда на нещата е през студените дни да намалим консумацията на свежи храни, защото те просто липсват на пазара или са с неприемливо качество. Това логично води до увеличаване на консумираните количества преработена и консервирана храна, в която неминуемо се съдържа повече сол. Това от своя страна води до задържане на вода от организма, подуваме се и се чувстваме по-големи и дебели.