"Не може да бъде! Пак съм качила цял килограм!"

Звучи ви познато, нали? При това изречено от вас самите. Колкото и опити да правим, все нещо не достига, все сме недоволни от крайния резултат. Искаме още и още, докато желанието ни да бъдем с тяло на модел от корица на световно модно списание, в един момент, не се превърне в неустоимо повтаряща се натрапчива фикс идея... В усилията си да изглеждаме в блестяща форма, винаги неповторими и с перфектна визия обаче, понякога, без да усетим дори, се оказва, че сме прекрачили... границата.

Нека следващите 10 съвета послужат като ценни указания за запазване на здравето, което е несравнимо по-важно от какъвто и да било "зашеметяващ" външен вид...

Особено полезни ще бъдат те за всички жени и момичета, които, в името на "съвършенството" и финеса, се подлагат на най-всевъзможни методи за отслабване. А един неразумен опит често пъти може да доведе до непоправими последствия и значителни вреди върху целия организъм.

1.Всяка диета трябва да бъде проведена по указания на лекар диетолог! Никога не прилагайте каквито и да било тежки или леки режими за отслабване без лекарски контрол! Поради бързото изчезване на нормалната мастна тъкан, могат да настъпят тежки органични увреждания.

2.Всяка диета изисква търпение и силна воля, тъй като е наложително да се откажем от безразборно похапване, сладкиши и богата на калории храна.

3.Не предприемайте никакви методи за отслабване при нормално тегло, само от суетност! Подобна неправилна тактика едва ли ще смути тлъстините, които ние си въобразяваме, че са в повече, а напротив – в такива случаи организмът посяга към най-необходимите и изпълняващи съществени функции околоорганни мазнини. Например може да се стигне до плаващи бъбреци и др.

4.Диетолозите са единодушни, че не бива да се отслабва с повече от 500 г седмично, освен ако лекарят е намерил за необходимо бързото стопяване на мазнините. Бързата и голяма загуба на килограми води до засилено образуване на бръчки, а от налятия, красиво оформен бюст остават само провиснали гърди.

5.Със сигурност са ви добре известни така често препоръчваните диетични дни през седмицата, в които трябва да консумирате само плодове, плодови сокове или мляко и т.н. Тъй като всеки организъм е индивидуален и не винаги може да понесе подобен пост, е редно при такива ситуации да се обърнете за съвет към лекаря.

6.Закусвайте сутрин изобилно, не яжте много на обяд, яжте съвсем умерено на вечеря! Основно храната трябва да се състои от зеленчуци и плодове, т.е. от храни, бедни на калории. За това са необходими още самоконтрол и силна воля, за да се ограничи апетитът.

7.Убеждението, че чрез потене (сауна, парна баня и др.) може да се отслабне, не е съвсем вярно. В такива случаи тялото губи не мазнини, а големи количества вода, която впоследствие чрез обилно пиене на течности бързо се възстановява. Изпотяването е по-скоро прочистваща от токсините процедура, а не такава, която води до отслабване.

8.Масажите рядко водят до премахване на натрупаните тлъстини, докато всекидневната гимнастика върши истински чудеса!

9.Избягвайте употребата на каквито и да било хапчета или чайове за отслабване! Те са нож с две остриета. Техният състав често пъти е непроверен и ако се приложат неправилно, те могат да причинят сериозни смущения в отделителната система, а оттам да доведат и до нарушения в храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.

10.Никога не забравяйте, че напълняването се дължи на първо място на неправилно и прекалено ядене и пиене, свързани с малко движение и застоял начин на живот. Затова яжте с мярка и използвайте всеки удобен случай за повече движение и спорт!