Швейцария оглави класацията на най-добрите европейски страни за вегетарианци, докато Португалия е най-лошата. Резултатите са от проучване на сайта за сравнения The Eco Experts сред 26 европейски страни.

Страните са класирани на базата на броя на вегетарианските ресторанти на 100 000 души, годишното потребление на месо от човек и средната цена на 1 кг месо.

Швейцария е пионер в областта на храната без месо, като първият вегетариански ресторант в света "Hiltl" е открит в страната през далечната 1898 г. 

Снимка: iStock

Месото в Швейцария е най-скъпото в Европа - около 55 лева за килограм, което значително намалява стимула за консумация. За почти половината от швейцарците между 15 и 34-годишна на възраст се счита, че напълно са спрели да ядат месо или са ограничили значително количеството, което консумират.

Финландия, Норвегия и Швеция заемат второ, трето и четвърто място в класацията, което потвърждава екологичната репутацията и напредничаво мислене на скандинавските страни. Великобритания намира пето място за почитателите на растителната храна заради множеството вегетариански заведения.

Снимка: iStock

Резултатите от изследването показват, че 7% от британците вече се идентифицират като строги вегетарианци (вегани), като екологичните промени на планетата са най-мотивиращият фактор за промяната в хранителните навици.

България попада сред 10-те най-лоши страни за вегетарианци в Европа, вижте как изглежда подреждането по-долу.

Топ 10 на най-добрите страни за вегетарианци в Европа

1. Швейцария

2. Финландия

3. Норвегия

4. Швеция

5. Великобритания

6. Белгия

7. Унгария

8. Италия

9. Естония

10. Ирландия

Топ 10 на най-добрите страни за вегетарианци в Европа

1. Португалия

2. Дания

3. Литва

4. Русия

5. Гърция

6. Хърватия

7. Украйна

8. Франция

9. България

10. Полша