Всеки ден предоставя нови възможности за промяна – да започнете да се храните по-разумно, да се движите повече, да се наслаждавате на по-стегнато тяло, да ви е приятно да си купувате нови дрехи и да излизате с приятели...

Какво ви спира?

Ако животът изглежда като въртележка, много вероятно е, както и други хора в подобна ситуация, да ви се струва че ‘’нямате време’’ за здравословно хранене и движение. Времето е особен ресурс – уж сами избираме как да го оползотворим, но ако не сме съзнателни за мотивите си, много скоро може да изгубим контрол и наистина да не ни стига време за важните за нас неща.

Предлагам ви много лесна техника за организация, с която може да освободите време, в което да се посветите на себе си – независимо дали имате да свалите 20 килограма или просто да се почувствате по-добре в кожата си.

1. Напишете петте най-важни неща в личния си живот – например семейство, свобода, образование, пътувания, приятели.

2. Помислете за целта си – например да отслабнете 20 килограма.

3. Срещу всяка от ценностите по-горе, напишете по няколко изречения за това постигането на целта ви ще им повлияе. Например: ‘’ще мога да ритам топка със сина ми и да не се задъхвам’’, или ‘’ще мога да карам сърф само по бански и ще изглеждам страхотно’’, или ‘’ ще се кача на връх Вихрен с най-добрите си приятели и ще тичам заедно със всички ’’. Най-вероятно една или повече от най-дълбоките ви ценности ще резонира с целта ви.

4. Попитайте се: как прекарвам времето си всеки ден? Например 8 часа съм на работа, 1 час телевизия, 50 минути обедна почивка, 2 часа приготвяне за работа....1 час Facebook.... Има ли къде да съчетаете целта си с вече разграфено време: например да приготвяте здравословен обяд или да планирате менюто си, докато гледате телевизия? Или да ползвате обедната почивка за спорт? Или да оставите само 30 минути за Facebook и да потичате в останалите 30? Ако наистина нямате никакво време, помислете коя от активностите през деня си може да съкратите или да премахнете. Залогът е висок – особено когато става въпрос за здравето и формата ви.

5. Направете си реалистичен график: колкото и добре да звучи да искате да спортувате по 1 час всеки ден, може би 3 пъти седмично по 30 минути е много по-вероятно изпълнимо. Може би ви се иска да си готвите полезна храна всеки ден, но ще се наложи да се храните навън 2 дни от седмицата? Ако графикът е реалистичен, ще може да го спазвате дълго време и резултатите няма да закъснеят.

Не си позволявайте да казвате :’’ нямам време’’. Всеки път, когато чуете това извинение, минете през алгоритъма, който ви предлагам и си сигурност ще намерите изход. Заслужавате го!

Със съдействието на www.artofrealfood.com