Кедровото дърво има ядливи семена, които са уникален природен антиоксидант. Кедровите ядки са отлична храна за мозъка, черния дроб и сърцето, заради съдържанието на фосфолипидите - кедров лецитин. Те може да се добавят към свежи салати и зеленчукови супи, кремове и плодови салати.

Кедровото масло е било първото добивано растително етерично масло. Древните египтяни са го прилагали в мумифицирането. Фитонцидите, отделени от кедровото дърво, освен дезодориращо свойство, имат силен бактерициден ефект. С масло от кедър са импрегнирали папирусите, за да ги защитят от вредните насекоми. То е скъпо, за да се използва като репелент, но е

много ефикасно средство срещу комари, молци и плъхове.

Маслото от кедър е безцветно, гъсто и лепкаво. Добре се съчетава с масло от роза, хвойна и кипарис.

Кедровите масло оказват противовъзпалителен ефект върху кожата,

успокоява обривите и облекчават сърбежите. Полезно е при акне, мазна коса и пърхот. 

Козметично приложение на масло от кедър срещу мазна коса и пърхот:

-Масло от кедрово дърво 7 капки

-Масло от кипарис 9 капки

-Масло от хвойна 9 капки

Приготвя се 2% разтвор в растително масло база (бадемово масло или зехтин). Напълнете чисто шишенце с основното масло и добавете есенциите на капки. Затворете и внимателно разклатете.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Кедровото масло се нанася с масажиране в скалпа и се оставя поне за 1 час.

След това, за да измиете косата, нанесете шампоан и добре я разтъркайте преди да добавите вода, в противен случай ще се отмие по-трудно (рецепта на Робърт Тисеран).

Подходящо за всички катарални заболявания на дихателни пътища поради

антисептично и противовъзпалително действие на кедровото масло под формата на инхалация.

Използват се между 8 и 12 капки кедрово масло, които се накапват върху повърхността на купа с гореща вода около един литър. Традиционната кърпа за покриване на главата тук не е задължителна. Вдишвайте бавно и дълбоко около 10 минути.

Седативно действие

Едновременно с облекчаване на кашлицата и подобряване на дишането, инхалацията с кедрово масло премахва безпокойството и нервното напрежение.