Пчелен мед, восък, прополис, цветен прашец, пчелна отрова и пчелно млечице – всички сме чували тези звънливи медени думи за пчелни продукти, добре известни на всички ни. Наред с хранителната си стойност и приятния си вкус, милващ небцето с нежната си благина, тези пчелни дарове притежават и чудотворни лечебни и превантивни качества. Лечението с всеки един от тях е известно като апитерапия. Сред продуктите от тази серия обаче, който заслужава особено внимание, е пчелното млечице.

Какво е пчелно млечице?

Пчелното млечице е естествен продукт, произвеждан от пчелите-работнички през целия им живот, с който се хранят пчелните ларви и царицата-майка. Това е сложно биологично вещество с висока хранителна стойност, което в огромна степен определя и основните разлики между царицата-майка и пчелите работнички: царицата е не само много по-голяма по размери, но и животът й е несравнимо по-дълъг. Ако работният живот на една пчела е ограничен до няколко месеца, то животът на царицата-майка често достига до цели четири години. В научната литература дори се изтъква, че никое друго вещество не оказва такова въздействие върху дълголетието, както пчелното млечице.

Доказано е неговото терапевтично въздействие

За първи път специално внимание му отделя, още през далечната 1922 г., Реми Шаувин – биолог и ентимолог, професор в Сорбоната, под чието ръководство се предприемат първите изследвания върху терапевтичното влияние на пчелното млечице върху хората. В края на краищата се стига до заключението, че пчелното млечице е същински вълшебен лек – дар от природата с невероятно тонизиращо и подмладяващо въздействие върху човешкия организъм.

Химичен състав на пчелното млечице

Основните компоненти на пчелно млечице са протеини, липиди, въглехидрати и минерали. Освен тях пчелното млечице съдържа много витамин С, витамини от групата на В, както и 18 аминокиселини, явяващи се като естествени антибиотици. В допълнение, пчелното млечице съдържа микроелементи като калий, фосфор, желязо, калций, ензими и хормони като естроген, прогестерон и тестостерон. Всички тези вещества придават изключително висока хранителна и лечебна стойност на пчелното млечице. Проучвания, проведени върху пчелари, са показали, че приятелите на пчелите имат много по-дълга продължителност на живота, отколкото населението като цяло. Например процентът на заболели от рак при пчеларите е с цели 20% по-нисък от този при хората с други професии.

Приложения на пчелното млечице

•Използва се в лечението на хипертония и други сърдечни заболявания

•При кожни заболявания

• При анемия

• При болести на обмянатана веществата

•В борбата срещу стареенето на клетките (не случайно пчелното млечице се слави с широкото си приложение в козметичната индустрия)

•За лечение на артрит

•При лечение на безплодие

•При възстановяване на тялото след лечение с химиотерапия

•Пчелното млечице, също така, има доказано сполучлив ефект срещу появата на белите коси