Обременеността изцежда жизнените сили и ни оставя да живеем в сянка, докато бистрият ум ги укрепва и носи радост от живота. Ето четири стъпки как да заместим обремененото си мислене със спокойствие и яснота, предложени от Кристофър Хансарт. 

Определете приоритетите си 

Отделяйте по десет минути в началото на деня си, съсредоточени върху своите приоритети. Не допускайте да бъдете въвлечени в каквото и да било, което ви се струва загуба на време. Вместо това отделяйте повече време в деня за нещата, които са важни за вас: от проекти до физически упражнения или семейни занимания. Ценете своето време.

Преосмислете начина, по който общувате

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разгледайте внимателно начина, по който говорите и гледате на това, което се крие за думите, защото речта е емоция, мисъл и действие. Затова говорете ясно и с уважение във всичко. Научете се да говорите от сърце и се съсредоточете върху доброто. Не се оплаквайте, не се присмивайте на другите и не предричайте нещастия. Използвайте речта си, за да хвалите и да изразявате уважение и оптимизъм. 

Променете начина, по който работите

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Влагате ли в работата си страстта на своето "Аз”? Ако работата ви кара да чувствате отегчение, огорчение или вече не отразява истинската ви същност, освободете се от нея. Направете избора да намерите работа, която утвърждава мечтите, надеждите и способностите ви. 

Създавайте спокойствие

За да постигнете вътрешно чувство на спокойствие, всеки ден отделяйте пет минути внимание само за едно нещо. То може да бъде всичко - дишането ви, цвете, предмет. Както мускулите, така и мозъкът става по-силен с тренировки. Това упражнение за съсредоточаване тренира мозъка да разпознава и приема спокойствието. Колкото по-спокоен е умът ви, толкова по-малко подвластни сте на страховете, а с освобождаването от тях започва пътят към положителната нагласа. 

Избавянето от чувството за обремененост е голямо предизвикателство. То ни дава възможност да докажем силата си на самите нас и на другите. За да изпитвате радост от живота и да живеете с нея, трябва да приемете всички предизвикателства, които срещате по пътя. 

Кристофър Хансарт