Зрелите черници са изключително сочни и много сладки плодове. Диетолозите ги причисляват към суперхраните, заради голямата им роля в битката с остаряването и в профилактиката на много болести. Зрелите черници имат лек лаксативен ефект, а незрелите помагат при диария. Още здравословни ползи има при консумация на черните черници:

Противопаразитно действие

Подобряване на зрението

Укрепване на бъбреците

Засилване на детоксикацията в черния дроб

Регулиране на кръвната захар
Отвара от листата на черница понижава и контролира кръвната захар и се препоръчва като чай за хора със захарен диабет. 3 супени лъжици черничеви листа се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да престоят 10 часа. Извлекът се прецежда и се изпива на глътки през деня.

Донатан Хартвел, автор на книгата "Растенията срещу рака”, препоръчва сок от черници срещу рак на гърлото.

Белите черници се препоръчват за консумация при артрит и за успокояване на нерваната система. Белите черници се прилагат широко в козметиката за приготвяне на кремове с избелващ ефект за премахване на петна върху кожата. Те съдържат инхибитори на синтезата на меланин, пигментът в кожните клетки, който определя тена на кожата. Съставки от бели черници са включени в тониците и почистващите води за кожа. Те са част от кремове за третиране на околоочния контур срещу бръчки.

И черните и белите черници може да се консумират в сушен вид целогодишно.