Зрели черници може да берете от края на юни, а дотогава може да си купите сушени или замразени плодове. Те са нежни, сочни и много сладки на вкус. Свежите черници са нетрайни и е добре да се ядат веднага след набиране.

Черниците съдържат цитрусова и ябълчна киселина, пектин, танин, витамините С и В2. Богати са на минерали: желязо, магнезий и калций.

В народната медицина са използвани срещу инфекции на пикочните пътища, епилепсия, безсъние, диабет, чревни парази.

Отвара от листата на черница понижава и контролира кръвната захар и се препоръчва като чай за хора със захарен диабет. 3 супени лъжици черничеви листа се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да престоят 10 часа. Извлекът се прецежда и се изпива на глътки през деня.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Черните черници притежават разнообразие от лечебни свойства.

Експертите ги причисляват към суперхраните, заради голямата им роля в битката с остаряването и профилактиката на много болести.

Неузрелите плодове се използват срещу диария.

Зрелите черници имат лек лаксативен ефект.

Донатан Хартвел, автор на книгата "Растенията срещу рака”, препоръчва

сок от черници срещу рак на гърлото.  

Снимка:Thinkstock/Getty Images