В горещия летен ден едва ли много ви се пие чай или топло кафе, но се смята, че това е най-добрият начин да намалите телесната си температура. Теорията се основава на това, че приемът на топли напитки кара организма ви да се охлажда чрез потене.

През 2012 г. се провежда изследване в Университета на Отава по темата. Изводът е, че топлите напитки наистина предизвикват организма да се охлади. Охлаждането става чрез потене и е важно потта да се изпари.

Горещата напитка е по-топла от телесната ви температура и добавяте още топлина в тялото си, но чрез течност. Количеството също е важно, защо така давате на тялото си ресурс за потене заедно с топлината, която добавяте. Идеята е да избегнете дехидратирането.

Снимка: istockphoto.com

Ефектът няма да е положителен в случай, че потта не може да се изпари от кожата ви. Ако сте облечени с твърде много дрехи в горещ ден и потта капе от тях, то топлата напитка ще бъде още по-лошо нещо за вас. Потта ще остане по дрехите ви и по вас, а не това е целта.

Не е особено приятно да пиете чай в жегите, но реално ще ви разхлади повече от чаша  студена вода. Времето е страхотно - затова обличайте бикините, лягайте на плажа и поръчайте чай вместо ледено фрапе.