През цялата пролет може да берете коприва (Urtica Dioica). Тя е непретенциозно растение, което е широко разпростаранено у нас. Ако сте докосвали листата на копривата, знаете за нейния парещ и зачервяващ ефект върху кожата.

В народната медицина са го прилагали срещу болки в ставите от ревматизъм и артрит.

Някои фитотерапевти определят копривата като най-ценното растение в света, поради изключително богатия състав на витамини и минерални соли. Основните са: витамин С , A, B2, B5, K.

Младите листа на копривата на вкус наподобяват на тези на спанака, но съдържат 5 пъти повече калций и 6 пъти повече витамин С.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Копривата е първенец по съдържание на желязо преди спанака и киселеца. Тя е добра храна за хора с анемия и обилна менструация.

Препоръчва се супа от коприва, паста верде или сок от коприва като освежително питие.

Възстановява енергичността и силата в периода на пролетната умора.

Наситено зелените листа на копривата в гореща вода стават меки и лековити. Може да се добавят като подправка към супи и салати.

Богатото съдържание на хлорофил помага за по-бърза регенерация на увредените  клетки.Той въздейства върху по-дългото задържане на кислорода в мозъка.