Времето в момента е много нестабилно - големи температурни разлики и промени в атмосферното налягане. Тези фактори за минути действат стресово върху организма. Ако следите прогнозата за времето, ще бъдете подготвени за костно-ставните си здравословни проблеми и обратно, по болките от стари травми може да прогнозирате сами времето.

Известен факт от времето на Хипократ е, че артритът, ревматизмът и травми, засягащи скелета, са склонни да се проявяват при определени промени във времето. Ревматолози са съпоставяли  болката и сковаността при промени във времето на пациенти с ревматоиден артрит, остеоартроза и с фибромиалгия и не оспорват факта, че оплакванията на пациентите се увеличават. Подобна болка съобщават и при синдром на карпалния тунел. Въздухът в кухите органи се разширява и течността в обвивките на органите повишава натиска върху хронично инфектираните тъкани и започват да се обаждат стари болки. Някои хора получават подобни усещания при полет със самолет, защото налягането пада при излитане.

Провеждани са експериментални проучвания в лаборатории с "контролиран климат", където са манипулирани барометричното налягане и влажността. Изследвани са пациенти доброволци. Оплаквания от засилване на болките са имали хората с ревматоиден артрит при повишена влажност и намалено барометрично налягане, но болката не се променяла, когато само едно от условията е било променено.

Промените в атмосферното налягане и температурата затруднят също подвижността и фините движения. Барометричното налягане се отразява върху телесното налягане, изостря се чувствителността на нервните окончания, от което се увеличава болката, но не прогресира развитието на болестта. Изследвани са две групи доброволци с ревматоидни болки. Едната група е била преместена на добър климат, а друга група останала на същото място. Развитието на болестта не се различавало в двете групи, но застудяването изостряло повече чувствителността за болка на хората. 

Жителите в градовете страдат повече от метеорологичните фактори, защото са откъснати от живота сред природата. Например, бързо спадане на атмосферното налягане, може да понижи умствената и физическата активност. Нарушеният механизъм за свиване и разширяване на кръвоносните съдове не може да осигури приток на кръв към мозъка. Когато това не стане, започват здравословни оплаквания с главоболие, високо кръвно налягане, отпадналост, ускорен пулс, напрежение в гърдите.

Тъй  като организмът реагира на студеното време чрез свиване на периферните кръвоносните съдове, сърцето е принудено да извършва повече работа срещу по-голямо  съпротивеление.

Доставете си чрез храната нужните витамини С, В, Е и микроелементите, необходими за сърцето и кръвоносните съдове като калий и магнезий. Или го превърнете в ден за разтоварване, включващ леки зеленчукови ястия и прясно изцедени сокове и сезонни плодове.

Правете стречинг за отпускане на натоварените мускулни групи. Срещу сковаността и болките помага плавна гимнастика. 

Пълна релаксация се постига от топли процедури. Вана с минерална вода или ароматична вана, както и лечебен масаж могат да облекчават болките от радикулит.