Соята е богат източник на протеини. В периода на постене източник на белтъци за организма могат да бъдат соевите кълнове, соевите продукти под формата на соеви хапки и „кайма”, сирене "тофу". Тялото има нужда от аминокиселините, които нормално се получават от месото. Неслучайно те се наричат незаменими аминокиселини. Протеините са градивният материал за органите и тъканите. Те имат отношение къв обменните порцеси, предаването на нервните имулси, образуването на енергия.
Соята намира достойно място в списъка на полезната растителна храна срещу метаболитния синдром.
Нормален холестерол и телесно тегло в нормални граници може да се поддържат само чрез промяна в храненето.
Предпочитанията трябва да паднат върху:
- Суровите ядки (орехи, бадеми)
- Сварени и отцедени зърнени варива (царевица, ориз, елда, жито)
- Бобените варива леща, грах, зрял фасул,нахут, сред които е и соята
В соевите кълнове се съдържат фитоестрогени,
които блекчават оплакванията от хормонален дисбаланс при жените. Те имат отношение към запазване на костната плънтност с напредване на възрастта. Те са приятно и вкусно профилактично средство срещу остеопорозата и някои видове рак на женските полови органи.
Заради богатото съдържание на висококачествени протеини, соевият сос, соево мляко и сиренето "тофу" са много популярни сред вегетарианците. Чрез хранителната стойност на соята те задоволяват нуждите на организма си, когато не консумират месо.
Още по темата може да прочетете в постовете:
Полезен ли е соевият сос
Полезната растителна храна
Здравословният килер