Всеки от нас е имал моменти на безсъние, които прекарва в неспокойно въртене и безуспешни опити да заспи. Още по-неприятно и изнервящо е, когато трябва да станете рано, а часовникът вече показва 3 след полунощ. Нека видим още от съвети фитнес инструктора Станимир Михов за справяне с проблема.

15. Набавете си повече слънчева светлина 

Слънчевата светлина действа благоприятно на голям брой процеси в тялото. Когато става дума за безсъние и подобряване на съня, тя балансира нивата на мелатонин и кортизол. Спомага за натуралното синтезиране на витамин D, който пък от своя страна се свързва с огромен брой здравословни ползи за телата ни. Утринна разходка или излизане извън офиса по време на обедната почивка може да е достатъчна допълнителна инициатива, за да подобрите значително качеството на съня си.

16. Отпуснете се с детоксикираща вана

Вместо да вземете бърз душ, опитайте да се отпуснете във ваната. Отделянето на няколко допълнителни минути за вана ще помогне да изчистите тялото си от токсини, да освободите силата на етерични масла и да успокоите както тялото, така и мозъка си.

17. Опитайте подходящи напитки

Не само чрез храна може да подобрите съня си. Има напитки, които съдържат важни витамини и минерали и могат да спомогнат при симптоми на безсъние. Някои от тях са:

- Натурално бадемово мляко;

- Чай от лайка, чай мента, чай от валериана;

- Топло мляко;

От друга страна има видове чай, които съдържат натурални количества кофеин и няма да бъдат подходящ избор, когато искаме да заспим по-лесно. Някои от тях са бял чай, зелен чай и черен чай.

18. Медитация

Според някои хора, медитацията може да подейства отпускащо и да спомогне за по-лесното заспиване. Някои дори твърдят, че нещо просто като контролирано вдишване и издишване, в рамките на няколко минути, може да е едно от най-добрите лекарства против безсъние. Други ползи от медитацията може да са намаляване на напрежение и стрес, подобрение в самочувствието, по-добра концентрация, понижаване на кръвно налягане и др.

19. Използвайте натурални хранителни добавки за сън

Ако усетите, че сте изправени пред хронична липса на сън, помислете за естествени добавки, които да спомогнат по-бързото подобряване на състоянието ви. Изследванията показват, че някои естествени добавки за сън могат да спомогнат за подобряване качеството му, без да причиняват странични ефекти. Примери са:

- Мента;

- Глог;

- Валериан;

- Мелатонин;

- Магнезий.

20. Разнообразете тренировката си 

Фитнес тренировки, които натоварват предимно по-големи мускулни групи, изчерпват ефективно енергията на тялото и изтощават Централна нервна система. Този процес може да се разглежда не само като тренировка за мускулите ни и за подобряване на външния ни вид, но и като тренировка, която ще оптимизира:

- Енергийни нива в тялото;

- Хормони;

- Инсулинова чувствителност;

- Централна нервна система и други.

Когато тренираме за големи мускулни групи като гръб, гърди и бедра, ние натоварваме и съответно бицепс, трицепс и прасци. При почти всички многоставни движения се натоварват и коремните мускули, които служат като основен стабилизатор на изпълнените упражнения. Някои от многоставните упражнения включват:

- Гребане или мъртва тяга (За гръб);

- Лежанка с лост или с гири (За гърди);

- Раменна или военна преса – с гири или с лост (За рамене);

- Клек или напади – с щанга, с гири или със собствена тежест (За бедра).

Изчерпвайки запасите, които тялото е натрупало е един от най-сигурните и здравословни начини да постигнете дълбок и качествен сън. По този начин стимулирате метаболизма си, както и огромен брой известни и неизвестни процеси, които могат да подобрят всеки аспект на здравето ви.

Интересен факт: Многоставните упражнения са изключително подходящи при основна цел отслабване, покачване на мускулна маса и за изчистване от мазнини, тъй като за кратко време може да стимулираме хормонални процеси, както и да изгорим голям брой калории.

21. Инвестирайте в добър матрак

Всички тези съвети могат да окажат значително по-малък ефект, ако спите на неудобен матрак. Изберете подходящия за вас, за да си осигурите прекрасен сън всяка вечер.

22. Храни и напитки, които да избягвате

Както има храни и напитки, които ще спомогнат за справяне с досадните и нездравословни симптоми на безсъние, има и такива, които могат да ви лишат от сън. Много от изброените храни са здравословни варианти, но не се препоръчва тяхната консумация точно преди лягане. Някои от тях са:

- Храни и напитки, които съдържат кофеин

- Напитки, съдържащи кофеин, като кафе или енергийни напитки като Monster или Red Bull, наистина могат да ви помогнат, ако се чувствате уморени или се нуждаете от побутване, за да довършите деня си.

- Кофеинът обаче остава активен в тялото за повече от 6 часа и може значително да попречи на заспиването.

- Черен шоколад също може да е източник на количества кофеин и в комбинация с добавената към него захар, да превъзбуди Централна нервна система за часове напред.

Пикантни храни

Пикантните храни са вкусни и имат редица здравословни ползи, но консумацията им в близост до сън може да бъде лоша идея. Могат да повишат температурата на тялото, да образуват киселини или тежест в стомаха, което да попречи на заспиването.

Алкохол

Алкохолът може да ви направи по-сънливи и да спомогне за по-бързото заспиване, но това не означава, че насърчава добрия и здравословен сън. Сериозен минус е, че може да наруши продължителния сън и да ви възпре да влезете в по-дълбоките, но необходими фази от цикъла на съня. Алкохолът също така съдържа калории, които тялото няма да може да използва ефективно докато спи. Както може би знаете от други статии, неизползваната енергия от тялото, най-често се складира като запас – подкожни мазнини.

Храни съдържащи висок процент вода

Диня и целина са естествени диуретици, които спомагат за изхвърляне на излишна вода и течности от тялото. Докато този процес е изключително полезен за изчистване на организма от излишното, той със сигурност ще попречи да постигнете успех със заспиване или постигане на дълбок сън. Консумация на подобни храни или пиенето на течности непосредствено преди лягане има голям шанс да предизвика събуждания.

Тежки ястия или комбинации от храни

Както при повечето неща в живота, умереност и баланс може да са ключът и към справяне с безсънието. Дори да консумирате всички от препоръчаните храни в статията, то консумацията на прекалено големи количества или комбинация на голям брой от тях, може да доведе до трудно заспиване. Една от причините е, че големи количества храна насочват приток на кръв към стомаха и стимулират храносмилането да работи. Ако изпитвате глад малко преди определеното време за заспиване, то може да го заситите без да попречите на съня си, с някоя от следните храни и комбинации:

- Шепа сурови ядки (бадеми, лешници, орехи и др.);

- Обезмаслена или нискомаслена извара със зеленчуци;

- Сварени яйца или омлет със зеленчуци;

- Натурално бадемово мляко или кисело мляко с малко количество овесени ядки;

- 1/2 до 1 авокадо с 2-4 оризовки от кафяв ориз;

- Малко количество чисто месо (филе) или риба със зеленчуци.

Заключение

Безсънието не е просто малко неудобство. Здравият и пълноценен сън е основен фактор за правилното и безпроблемно функциониране на нашия организъм. Той ни разхубавява, като поддържа всяка част на тялото здрава и в приветлив вид. Може успешно да регулира теглото ни. Способства за по-добра памет и концентрация, кара ни да бъдем по-креативни. Именно за това не трябва да позволяваме на безсънието да пречи на живота ни, а при първи забелязани симптоми, бързо да предприемем действия. Дори с минимални усилия, ще можете успешно да се преборите с досадните безсънни нощи и отново да се радвате на бодри и свежи дни.