В деня на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – вече е факт специалното безплатно издание с кауза "Да се запознаем с "различните" деца на България". Цветната фотокнига е дело на основателя на проекта "Различните" деца на България" Анна Йончева и Ваня Тодорова – председател на фондация "Можем заедно", които обединяват усилия в дългосрочната и благородна кауза да помогнат на повече деца в училище да се запознаят с начина на живот и да изградят от малки разбиране и уважение към своите връстници със специфични потребности. 

На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация авторките съветват всеки желаещ да научи повече, да се обърне към специалисти в областта.

Йончева и Тодорова вярват, че информираността и правилният подход по темата от страна на родители и учители са в основата на по-лесното и осъзнато приемане на "различните" деца сред техните връстници още в ранна възраст. Затова двете дами поставят старта на кампанията си за повече информираност сред учениците чрез онлайн срещи и поетапно разпространение на безплатната фотокнига в училища из цялата страна.

"Мотивира ни желанието и на двете ни да покажем, че тези деца не са опасни и заразни. Аз от две години снимам, показвам и разказвам за децата със специфични потребности. Организирам събития и изложби в България и чужбина с една единствена цел – да ги направя по-видими. През 2019 г. стартирах кампанията "Да играем заедно", чрез която са монтирани 14 люлки тип "везна", пригодени за деца в инвалидни колички, за да може на детската площадка те да не бъдат изолирани, а да играят с връстниците си. Ваня работи вече четири години с деца със специфични потребности чрез конна терапия като така им помага да укрепват физически, психически и емоционално, да изграждат доверие към околните и увереност в собствените си сили, да са мотивирани в общуването и в ежедневието", споделя Анна Йончева пред Ladyzone.bg.

"Това, което ни събра, беше зародилата се и в двете идея, че една от причините за изолацията на децата със специфични потребности е недостатъчната информираност на обществото за тяхното състояние и нужди. Има много случаи, когато родители на деца в норма не знаят как да реагират при вида на дете с увреждане и се чувстват неудобно да говорят с неговите родители. Така се роди инициативата "Да се запознаем", която има за цел не само да показва "различните" деца, но и да разказва за тях на достъпен и разбираем език. Инициативата се развива, започнахме от онлайн срещи в училищата и непринудени разговори с учениците на теми свързани с ценностите, различията, добротворчеството, какво биха направили, ако имат съученик със специфични потребности. Фотокнигата "Да се запознаем с "различните" деца на България" е естествено продължение на желанието ни да разказваме и показваме. В нея участват 35 деца с различни увреждания и дефицити, а начинът, по който са представени е лесен и достъпен, без натоварваща медицинска терминология. Децата разказват за мечтите си, за това какво обичат на правят и какви искат да станат като пораснат като акцентираме върху способностите, а не върху увреждането", допълва тя.

Съществува ли обаче към момента добро приемане на "различните" деца сред техните връстници? Ето какво смята Йончева: "Можем да кажем от собствени наблюдения, че има промяна към приемане, но и има още много път да се извърви, защото все още приобщаването не се разбира като необходимост от промяна на нагласите и адаптиране на средата така, че тя да е достъпна за всички – с и без увреждания. В по-малките населени места битуват различни убеждения и децата със специфични потребности биват дискриминирани и в училище, и в приятелския кръг. Това се отразява много негативно върху тяхната психика, защото има деца, които - въпреки физическото увреждане, са умствено съхранени и искат да учат и да се развиват".

Информирани ли са достатъчно учениците за специфичните нужди на тези деца? "Може би в различна степен и това, според нас, зависи от семейството и след това от учителя. Ако в семейството, на децата със специфични потребности се поставят негативни и унизителни етикети като "недъгав", "олигофрен" и други, детето изгражда такава нагласа, въпреки че личният му опит може да показва друго. Ако му се обясни, че всички сме различни и, че различията ни правят уникални, то отношението ще е съвсем друго. Това е и, което ние се стремим да покажем чрез героите на фотокнигата", смята Йончева.

"Да се запознаем с "различните" деца на България" излезе от печат преди една седмица и вече се разпространява, като ще бъде официално представена на 25 април пред НДК – по време на специално организирания от екипа на "" Пролетен базар с ръчно изработени аксесоари и сувенири, който има за цел да събере още средства за отпечатване на нов, по-голям тираж от безлатната фотокнига, за да може тя да достигне до още повече ученици в различни градове. Успоредно с това, Йончева и Тодорва вече работят по изграждането на мрежа от координатори-доброволци в различни краища на страната, които да помогнат в разпространението на фотокнигата на местно ниво, предоставяйки я на проявилите интерес в съответния град или район.

"Съществува идеята да има и втора част в бъдеще. Предстоят ни още много дейности по инициативата "Да се запознаем", като следващата се нарича "Да творим заедно" и ще се проведе на 22 май 2021 г. в хотел "Хилтън". Но за нея ще разкажем съвсем скоро", разкрива Йончева.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на екипа на "Да се запознаем", може да го направи лично по време на Пролетния базар на 25 април пред НДК или да дари чрез "Volontime - социалната мрежа за добри дела" – онлайн платформа, която не удържа такси от направените дарения. За дарения по банков път - IBAN: BG15FINV91501217270025, Фондация "Можем Заедно", основание: Дарение за фотокнига "Да се запознаем".