По време на бременност е много вероятно, кожата ви да е със засилена чувствителност и слънцезащитните кремове, които ползвате, трябва да са с по-висок фактор от обикновено. Избягвайте дългото излежаване на шезлонгите, тъй като вероятността да изгорите също е усилена.

Тен може да придобиете почти навсякъде през летните дни - докато сте в градината, разхождате се в парка, печете се на шезлонга... Изкуственото му подсилване с използването на специална козметика или посещаването на солариум не са изключение. Важно е да сте внимателни с всичко, защото старите навици, може да се окажат неподходящи за състоянието на кожата ви в момента.

Ползването на солариум не е изключено, но NHS (Национална служба по здравеопазването, Великобритания) препоръчва да се избягва. Ето, че бременността може да доведе до някои промени или по-скоро до стриктно спазване на правилата при излагане на слънце. Макар и да няма доказани рискове за нероденото бебе от слънчевите бани, трябва да сте внимателни. Пазете се от изгаряне, слънчасване или дехидратиране. Нищо от това не е добро за вас и развиващото се бебе, затова вземете допълнителни предпазни мерки. Не се излагайте директно на горещото слънце в продължение на часове, избягвайте най-горещата част от деня и пийте много вода.

Избягвайте солариумите, тъй като кожата ви е по-чувствителна и с тях шансът за изгаряне се увеличава. Постигането на тен по този начин не е по-безопасно от естественото. Понякога дори, може да е по-вредно от слънчевите лъчи – някои уреди използват повече ултравиолетови лъчи, отколкото средиземноморското слънце. Също така се предполага, че има връзка между повишените ултравиолетови лъчи и дефицита на фолиева киселина.

Да, когато сте бременна, кожата ви е по-чувствителна и затова е възможно лесно да променя цвета си. Това се дължи на по-високите количества от хормона, което прави кожата ви по-тъмна през слънчевите дни. Не рискувайте, за да не си причините тъмни петна по лицето или линии, които се появяват в средата на корема.

Какъв фактор за предпазване от слънце трябва да използвате - изберете слънцезащитен крем с висок коефициент на действие. Наблюдавайте кожата си и опитайте да прецените, дали потъмнявате по-лесно от преди.