Опитахме от вкусните продукти на "Casa Kakau" по време на тазгодишния "Фестивал на здравето" в София през уикенда, където останахме впечатлени от концепцията на бранда за здравословни крафт шоколади, създадени от грижливо подбрани какаови зърна от малки ферми в Еквадор. Любимото кафяво изкушение не можеше да бъде по-полезно, нали? Става все по-интересно, така че нека чуем подробностите от Ивалина Илчева от българската компания.

Здравей, Ивалина! Представи "Casa Kakau" накратко.

Здравейте! Казвам се Ивалина Илчева и заедно с моя съпруг Иван създадохме натуралните веган шоколади "Casa Kakau". Произвеждаме чисти, висококачествени шоколади от какаови зърна без овкусители, подобрители, палмово масло, соев или слънчогледов лецитин, без ечемичен малц и без животински продукти. 

Какво ви различава най-силно от останалите производители на здравословно храни и продукти?

Първите шоколади създадохме за нашия син, който е със силна алергия към белтъка на кравето мляко. В онзи момент в България трудно можеше да се намери шоколад, който да няма следи от мляко. Така се роди нашият стремеж да създадем шоколади, които са с чисти и натурални съставки. Мисията ни е да създаваме висококачествени продукти от нашето за вашето семейство с грижа и внимание към всеки детайл. Внасяме директно от малки ферми в Еквадор, като по този начин имаме прясна реколта от какаови зърна, която да отговаря на определен вкусов и ароматен профил. Освен това, ние подпомагаме местните общности като купуваме от тях, а не от прекупвачи или посредници. Всички процеси са съсредоточени при нас. Какаовите зърна се изпичат на място и се смилат в каменна мелница, а полученият шоколад отлежава и се разлива във форми на ръка. Опаковането също е ръчно. 

Какъв тип продукти предлагате и за какво са най-подходящи?

Предлагаме седем вида шоколад - с цели портокалови корички, с бадем, с червена боровинка, с цели зърна кафе, със стевия, с розов пипер и парченца ананас. Предлагаме също и три вида чай от какаови зърна и шоколад за пиене. Всички наши продукти са веган и постни, като не съдържат никакви следи и замърсяване от животински продукти.

Снимка: Евгений Милов

Какви са най-големите ползи от продуктите ви за здравето?

Ползите от консумацията на какаови зърна и натуралния, чист шоколад от какаови зърна са много и добре познати. Какаовите зърна са изключително силен антиоксидант – защитават клетките в човешкия организъм и ги предпазват от преждевременно остаряване. Зърната от какао са богати на полифеноли и магнезий, които имат благотворно действие върху функционирането на сърдечно-съдовата и нервна система. Притежават също така антидепресивно и антистресово действие върху психиката, дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо.

Откога сте на българския пазар и къде предлагате основно продуктите си в продажба?

Създадохме нашето производство през 2016 г., а продуктите ни се появиха на пазара през декември същата година. Търговските обекти, които зареждаме, са такива, които предлагат здравословни храни. 

Снимка: Евгений Милов

Какво беше най-интересното за публиката, което представихте по време на "Фестивал на здравето" 2017?

Интересен продукт, който представихме на тазгодишния "Фестивал на здравето", беше шоколадът с цели зърна розов пипер и парченца ананас, както и още една комбинация - шоколад с червена боровинка.

Къде могат да бъдат опитани отново продуктите ви и планирате ли скорошно участие на други събития в България през годината?

Всички дегустации и участия обявяваме предварително на Фейсбук страницата ни.