Камъните и пясъкът в бъбреците могат да увредят сериозно отделителната функция, което има своите последствия за цялостното здраве на организма. Когато камъче или песъчинки се придвижат по уретерите от бъбреците към пикочния мехур, започва тъпа болка в областта на кръста от едната страна. Човек решава, че има дископатия или исшиас, а се оказва, че това е бъбречна колика.

Грапавата повърхност на камъчето дращи лигавицата на уретера и го разпъва,

от което той се свива и стеснява. Тогава придвижването надолу става невъзможно. Болката започва да се усилва от задръстването в уретера. Може да се появи и кръв в урината с цвят, който наподобява на урината, след като човек е консумирал червено цвекло. Ако не се вземат мерки, болката все повече се усилва до степен - човек да се свие от болка напълно изтощен.

Бъбречната колика започва с тъпа болка в кръста, която постепенно се засилва.

Понякога тя се разпространява ниско в корема, съпроводена с повръщане, и може да наподоби болка от апендицит. Все пак не може да се сбъркат, защото болката от апендицит никога не започва от поясната област.
Периодично болките изчезват и се появяват отново при всяко придвижване на камъка, до изхвърлянето му чрез урината. Някои хора сравняват силата на бъбречната криза с раждане - "родих камък”.

Топлата вана помага за премахване на спазъма.

Най-просто и ефективно средство е топла грейка на кръста от страната на болката. С една уговорка: единствено, ако сте сигурни, че имате бъбречна колика, защото в случай на апендицит с перитонит топлите процедури могат да ви навредят. Спазмолитичните средства също премахнат спазъма на уретера и облекчават болката, но е добре да се потърси лекарска помощ.

Важно!

След прекратяване на кризата направете преглед при уролог или нефролог. Необходимо е да се направи ултразвуково изследване, за да се види големината на камъка и нивото, на което се намира. Има много средства за предпазване от рецидивираща бъбречна колика. Универсалното профилактично средство е да се пие вода, т.е. "Профилактиката тече от чешмата”.