Aспартамът - широко използван изкуствен заместител на захарта в редица диетични безалкохолни напитки - води до диабет и напълняване. Това сочат резултатите от изследване на международен екип лекари и учени от израелския "Weizmann Institute of Science" и бостънската "Massachusetts General Hospital". 

Експерименти с мишки

Разграждането на аспартама в храносмилателната система нарушава действието на ензима "чревна алкална фосфатаза", което възпрепятства неутрализирането на вредни токсини и води до тяхното натрупване - а това причинява възпаление, водещо до хронични заболявания като диабет.

Напълняване

Комбиниран с богати на мазнини продукти, аспартамът причинява по-голямо напълняване при мишките, като паралелно с това повишава кръвната им захар – основна предпоставка за развитие на болести като диабет.

Необходимост от тестове с хора

Предстои екипът от учени да направи изследвания и с хора, за да търси възможно намаляване на негативния ефект на аспартама върху човешкото здраве чрез добавка с ензима "чревна алкална фосфатаза". Повече за резултатите от изследването прочетете в "New Scietist".

Снимка: iStock