Попрекалили с излагането на слънце, в края на деня можем да се окажем в не много благоприятно състояние. Ще се почувстваме отпаднали, ще се появят сърбежи, дори пареща болезненост. Диагнозата - слънчево изгаряне! Ако не предприемем необходимите мерки, няколко дни по-късно нещата могат да се влошат – сърбежът да прерастне в непоносима болка, а кожата ни да започне да се лющи. А такава кожа не само, че е непривлекателна, но тя дори може да причини още по-силна болезненост.

Ето няколко прости начина да се справим с проблема:

Спрете беленето!

Ако забележите, че кожата ви се бели, първото нещо, което трябва да направите, е да вземе студен душ или вана. Студената вода ще охлади кожата и така ще забави процеса на лющене. След това внимателно попийте с чиста, мека кърпа, като избягвате триенето. Последното може да ускори и засили беленето на кожата!

 

Успокойте сърбежа с кубче лед!

В никакъв случай не се поддавайте на натрапчивия сърбеж! Това сериозно може да разрани кожата, а оттам да й нанесе и сериозни травми под формата на дълбоки белези. За да укротите досадното чувство, доверете се на... кубчето лед! Обвийте парче лед в мека памучна материя и внимателно го поставете върху въпросното място. Моментално ще почувствате облекчение.

 

Хидратирайте кожата!

След като излезете от банята и попиете влагата от кожата, нанесете овлажняващия лосион! Потърсете овлажнител, който е специално предназначен за слънчево изгаряне или лющене на кожата. Ако в състава му има Алое вера, ще бъде още по-добре! Това ще помогне при възстановяването и охлаждането на кожата, ще възпрепятства възпалителните процеси и ще предпази кожата от по-нататъшно лющене. Ако отглеждате Алое вера в дома си, може да го приложите директно върху проблемното място. То притежава чудните свойства бързо да заздравява лющещата се кожа, да успокоява болката и да възпрепятства инфекциите.

 

Пийте вода!

След като сте охладили тялото си, време е да му доставите необходимата помощ и отвътре. Истината е, че нищо не помага на кожата така, както една пълна догоре чаша вода. Когато кожата е увредена вследствие на слънчево изгаряне, водата се превръща в най-добрият лечител. Ако кожата ви продължава да се лющи, пийте 8 до 10 чаши на ден и ефектът ще е налице!

 

Предотвратете появата на белези!

В аптеките лесно ще откриете продукт с охлаждаща формула с овесена каша, специално разработена за предпазване и предотвратяване на белези след слънчево изгаряне. За да се предпазите и намалите в дългосрочен план риска от увреждане на кожата, може да се снабдите с антиоксидантни добавки - витамин С и витамин Е. Локалното прилагане върху пострадалото място на крем с витамин Е също има успокояващ и лечебен ефект.