Всички искаме да купуваме само прясна храна от хранителните магазини и супермаркетите, но реалността е съвсем различна. Храните с изтекъл срок на годност стоят до пресните на рафтовете на магазините и не е толкова лесно да ги различите. Bright Side дава полезни съвети как да избегнете хранително отравяне и други проблеми, свързани с консумацията на храни с изтекъл срок на годност.

Риба

Прясната риба никога няма силна миризма на риба, а само лек характерен аромат. Прясно уловената риба може да се познае и по хрилете, които трябва да са червени или розови. Замразената риба трябва да има същата миризма като прясна риба. Въпреки това, докато прясна риба се консумира най-добре в рамките на 2 дни, замразената риба може да се съхранява във фризера до 3 месеца, посочва Dete.bg.

Месо

Не е толкова лесно да се каже дали месото е прясно или не. Когато го купувате, трябва да обърнете внимание на няколко фактора едновременно: цвета, миризмата и дори усещането, когато го докосвате. Прясното месо винаги е твърдо и когато го натиснете, вдлъбнатината бързо се връща в първоначалната си форма. Ако вдлъбнатината върху месото остане, говеждото, свинското или птичето месо е остаряло.

Мляко

Основните критерии за свежест на млякото са мирис, вкус и цвят. Въпреки че първите 2 неща могат да се проверят само след закупуване на млякото, цветът му може да се види направо в магазина. Прясното мляко има чисто бял цвят с жълтеникав оттенък.

Зърнени храни

Зърнените култури също имат свой срок на годност. Царевица, пшеница, ориз и овес остават свежи до 5 месеца, но само ако се съхраняват в хладилник. Ако ги държите на стайна температура, ще останат свежи само 1 месец.

Патладжан

Въпреки че обикновено можете да разберете колко са пресни плодовете и зеленчуците, като проверите дали са изсъхнали и имат ли меки петна, патладжаните имат още една особеност, по която можете да се ориентирате за свежестта им – стъблата. Ако стъблото покафенее и промени цвета си от зелено до червеникаво, е време да изхвърлите патладжана.

Масло

Въпреки че неотвореното масло може да издържи до 9 месеца във фризера, отрежете парче от него и погледнете цвета, преди да го използвате. Ако вътрешността на маслото има същия цвят като външната страна на маслото, това означава, че е прясно и безопасно за консумация. Ако вътрешността на маслото е по-светла от външната, това означава, че е окислено и вече не е прясно.

Райска ябълка

Изберете райска ябълка с наситено оранжев или червен цвят. Тъмните петна обикновено са безвредни, освен ако част от плода не е хлътнала или спукана, което е признак на гниене. Ако не харесвате стипчивия вкус, трябва да се уверите, че райските ябълки са узрели преди употреба. Зрелият плод е толкова мек, че месото му може дори да пробие кожата.

Стриди

Свежестта на стридите може да се определи по техния цвят и мирис. Те обикновено са с лъскав, жълтокафяв цвят. Развалените стриди изглеждат сухи и мътни и имат силна миризма на риба.

Хайвер

Най-добрият начин да проверите свежестта на хайвера е да го помиришете. Пресният хайвер няма почти никаква миризма, докато разваленият силно мирише на риба. Ако все още имате съмнения дали хайверът е пресен, опитайте да го полеете с вода - пресният хайвер трябва да потъне на дъното, а този с изтекъл срок на годност ще изплува на повърхността.