Органичното хранене е доста популярно през последните две десетилетия, но всъщност самата концепция е много по-стара. Преди Втората световна война всеки яде органични плодове и зеленчуци, защото всички култури са биологични. След това много фермери започват „конвенционално“ отглеждане на култури - пръскането им със синтетични пестициди и химикали за намаляване на плевели, насекоми и гризачи, както и за по-бързото им узряване и дълготрайност.
Каква е разликата между конвенционалните и органичните храни?
Конвенционалните храни се различават от органичните по няколко начина, включително и използването на химически спрямо естествени торове, за да се подхранват почвата и растенията. Небиологичните производители използват синтетични хербициди за намаляване на плевелите, а органичните използват екологични продукти за отстраняването им. Поради тази причина органичните продукти имат значително по-малко остатъци от пестициди в сравнение с конвенционалните продукти.
В глобален мащаб продажбата на органични храни се е увеличила от общо 1 млрд. долара през 1990 г. до 29 млрд. долара през 2011 г.
Да вземем максималното от природните дарове >>
Организации алармират непрекъснато, че дори и малки количества от пестициди и други химикали имат отрицателни ефекти върху здравето. Бременните жени и майките трябва да са много внимателни с какво се хранят, защото проучванията показват, че зародишите и малките деца могат да бъдат по-силно засегнати от въздействието на пестицидите.
Ето кои са храните в менюто ви, които е важно да са органични>>
1.Картофи
Когато се чудите кои храни от менюто ви да са органични – картофите са задължителни. Конвенционално отглежданите картофи имат най-високи нива на пестициди сред плодовете и зеленчуците.
3 сериозни причини да се разделим завинаги с пържените картофи >>