Приготвянето на здравословна храна е лесно, когато имате на разположение пресни сезонни продукти. За да приготвите вкусна и засищаща всички сетива храна, в кунята ви винаги трябва да присъстват няколко незаменими продукта.

Качествен зехтин

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Всяка свежа салата добива неустоим аромат, ако в дресинга й присъства качествен зехтин. Той е не само  богат на лечебни мононенаситени мазнини, но и помага да усвоите витамините от зеленчуците по-добре. Учените свързват употребата на зехтин с намален риск от наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания, автоимунни заболявания и рак. Използвайте нерафиниран зехтин за салати и студени ястия, а с рафинирания може да готвите на умерена температура.
Класическа комбинация: салата с домати, моцарела, босилек, сол и зехтин.

Лимони
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Лимонът допринася за по-лекия вкус на много ястия – от супи до основни блюда и десерти. С него можете да овкусите и чаша вода или чай, или пък да използвате кората му за добавяне на аромат на различни печива. Той е не само богат на витамин С – ценен за кожата, имунната система и кръвоносната система, но и балансира тежките белтъчни храни и помага за поддържане на алкално-киселинния баланс.
Класическа комбинация: задушен спанак с лимон, чесън и джинджифил.

Лук и чесън

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Много често чуваме, че здравословната храна е скучна, но това е невъзможно, ако в кухнята ви има чесън или лук. Накълцайте ги ситно и ги добавете заедно или поотделно към мазнината за супа, задушени зеленчуци или печено месо – така ще добавите дълбок и леко опушен сладък вкус към иначе еднообразни храни. Чесънът и лукът притежават имуностимулиращи и антибактериални свойства и са особено подходящи в режими за намаляване на теглото.
Класическа комбинация: доматен сос за паста с чесън, лук и риган.


Канела
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Сладкият вкус успокоява и балансира емоциите, но когато консумираме твърде много, плащаме сериозна цена. Канелата (за разлика от захарта) не стимулира апетита, не води до повишаване на теглото, напротив – стимулира разграждането на мазнини и ни предпазва от излишно тегло. Можете да сложите канела на печени плодове, в смутита и десерти, а защо не и в салати и основни ястия.
Класическа комбинация: печени ябълки с орехи и канела.

Сол

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Морска, черна, хималайска... на пазара изобилства от естествени видове сол, с които да подправим различни вкусни рецепти. Макар че прекаляването със сол не е част от който и да било здравословен режим, строгото ограничаване на солта също не е препоръчително. Благодарение на качествената сол в храната, си набавяме ценни минерали и гарантираме здравето на нервната система и оптималното функциониране на мускулите. Класическа комбинация: пилешки филенца с морска сол, черен пипер и розмарин.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Със съдействието на
www.artofrealfood.com