В забързаното ежедневие, което водим в днешно време, човек се усеща сякаш е загубил хармонията със самия себе си. Трудно ни е да постигнем баланса между ума и тялото си, което наслоява в самите нас усещане за неудовлетворение, въпреки добрите страни на живота. Един доказано ефективен метод за достигане на съзвучие между духовното и физическото е йогата. Тя включва усуквания, опъвания и разтягане на тялото, които са съчетани с комплексни и интензивни дихателни техники, спомагащи за доброто физическо състояние на тялото. По този начин се създава дисциплина, която подпомага уравновесяването на енергиите и емоциите ни. Практикуването на древното учение помага за справяне с хранителни разтройства, физически болки и различни заболявания. Но често началото в йогата се оказва трудно. Просто защото не я разбираме. Видовете йога са много- Ащанга йога (по-силова с по-голямо физическо натоварване), Прана Виняса (движенията преливат едно в друго и създават усещане за танц), Ин йога (фокусирана върху медитацията, по-статична) и др. Представяме ви някои от основните неща, които всеки трябва да знае, за да му е по-лесно да влезе в йога залата.

Снимка: iStock

В основата на йога практиките е дишането. Физическите упражнения целят да раздвижат тялото, но дишането е онова, което обединява духа и тялото. Дори когато успеете да направите дадена поза, но ако изгубите баланса на дъха, то упражнението е загубило смисъла си. Естествено, когато един човек прави своите първи стъпки в йогата, това се случва често. Точно затова се създават класове, които са за начинаещи. Те са с по-леки натоварвания и се фокусира върху основни пози, които не пречат на дишането.

Следващият съвет е да си дадете време. Не се отказвайте след първата седмица, ако не успявате да се справите с позите. Това е нормално. Започнете от ниско ниво и си позволете да се издигнете както физически, така и духовно, към по-високо. Точно на търпение възпитава йогата, затова започвайки да се занимавате с нея, трябва да имате търпението да се приспособите към нея.

Йога е за всеки. Може да сте много динамични хора и да не можете да си представите да практикувате по-статични занимания, но този вид учение е подходящо и за вас. Защото балансирането на духа и физическото е нужно на всекиго от нас. Можете да се откриете в по-динамичните видове йога. Има и хора, които са по-затворени, но и за вас този спорт е перфектен. Например Ин йогата е статична, присъства повече медитация, която е перфектна за хората, които имат нужда да се вгледат в себе си.

Снимка: iStock

Дори да можете да правите всички пози, това не ви прави напреднал. Високите нива в йогата се достигат от хората, които са все по-близо към баланса между ума и тялото. Йогата е във всеки един аспект от живота на човек. Тя се крие в отношенията между хората, работата им, храненето им, здравето им, грижата за себе си и т.н.

Не е нужно да познавате историята на йогата и да знаете за всички нейни потоци и видове, за да я практикувате. Точно защото основата на този начин на живот е практикуването. Тоест според философията на йогата всичко се постига чрез преживяванията човек, а не посредством празните знания, до които той самият не се е докоснал.

Приемете себе си. Не се сравнявайте с останалите в залата. Всеки човек усеща по различен начин практиката. Има хора, които плачат след клас, такива, които заспиват по време на медитация или не успяват да издържат цял йога час. На някои им отнема повече време, на други по-малко, но това е нормално, защото всеки човек има различен характер и  различни преживявания зад себе си. Затова не се срамувайте от себе си, а се приемете.

Снимка: iStock

Сега стъпете на мата, усетете енергията си, приемете я и вече ще сте с една стъпка напред в света на йогата.