#Поставяйте тенджерата с остатъка от храната в хладилник веднага след консумация

Сложете тенджерата с остатъка от сготвеното ястие в хладилник, но след като изстине. Основната причина гозбите да се съхраняват на студено е да се предотврати развитието на бактерии, които могат да причинят чревно заболяване и стомашни неразположения. Ниските температури забавят развитието на вредни бактерии. Ето защо, ако искате да запазите остатъка от днешното ядене за утре, изчакайте то да изстине и го поставете в хладилник.

#Съхранявайте остатъците от ястието в рамките на не повече от два дни

Като цяло, остатъците трябва наистина да се консумират в рамките на два дни – с изключение на ориза например, който трябва да се консумира в рамките на един ден, тъй като той е много по-податлив на развитие на бактерии. Максималният период за съхранение в хладилник на ястие с ориз е едно денонощие. Не претопляйте остатъците от каквото и да е сготвено ястие повече от веднъж!

#Замразявайте остатъците преди срока им на годност

Когато решите да замразявате дадено ястие, следете за срока му на годност. Той не бива в никакъв случай да е изтекъл. Теоретично можете да държите една храна замразена много дълго време. Тогава не рискувате развитието на каквито и да било бактерии и микроорганизми в продукта. Има някои храни, които и малко след срока им на годност могат да бъдат замразени, каквито са зеленчуците например, но в такъв случай оптималното им качество малко ще спадне. Въпреки това следете за срока на годност и замразявайте продуктите преди неговото изтичане. Веднъж размразени и претоплени, остатъците от храна не бива да се замразяват повторно!

#Следете внимателно за указанията върху етикетите

Надписите върху етикетите: "Използвайте до..." и "Най-добър до..." са там поради някаква причина, така че ги следете внимателно. Ето каква е разликата между тях:

- "Използвайте до..." е предупреждение, че продуктът не бива да се консумира след посочената дата, тъй като тогава вече той ще представлява опасност за здравето;
- "Най-добър до..." означава, че след изтичането на посочената дата, храната няма да представлява опасност за здравето, но нейното качество ще бъде вече по-ниско.

#Бъдете разумни при начина на подреждане на различните продукти в хладилника

Бъдете предпазливи при оформлението на хранителните продукти в хладилника. Внимавайте какви продукти поставяте един до друг или един върху друг, така че да не рискувате смесването помежду им. Смесването на готвена храна със сурови продукти, като сирене, кашкавал, риба и др. може да предизвика развалянето им, а консумацията им впоследствие да доведе до неприятни стомашни неразположения.